Dopning hotar handbollens plats i OS

Handbollen riskerar att kastas ut från OS på grund av brister i arbetet mot dopning.


Handbollen riskerar att kastas ut från OS. Orsaken är brister i arbetet mot dopning.

– Det är ganska bedrövligt, säger Arne Ljungqvist, vice ordförande i antidopningsorganisationen Wada, till TT.

I maj kommer Wadas styrelse att ta ställning till åtgärder mot ett antal förbund som inte följer organisationens föreskrifter om att genomföra dopningstester mellan tävlingar och turneringar.

Ett av de förbund som pekas ut är Internationella handbollsförbundet (IHF).

Enligt Arne Ljungqvist är man inom IHF väl medveten om vad som gäller men någon bättring har inte synts sedan Wadas granskning gjordes under förra året.

– De vet om det och måste skärpa sig. Lever de inte upp till Wadas regler förlorar de sin OS-plats, säger han.

Internationella friidrottsförbundet var enligt Ljungqvist först med att testa även mellan tävlingarna, men andra förbund har successivt följt efter. Nu är det bara några enstaka, däribland IHF, som inte rättat in sig i ledet.

Få tester

Särskilt många dopningstester har inte heller genomförts i samband med VM i Kroatien. Efter sju matcher är det bara två spelare i det svenska laget som testats.

– Det är tunt, verkligen ett anspråkslöst program. Man kan ju jämföra med Peking-OS där det på 10 000 aktiva genomfördes 4 500 tester, säger Arne Ljungqvist.

Egyptiern Hassan Moustafa är ordförande i IHF. Han är inte rädd för att handbollen ska petas från OS i London 2012.

– Jag är mer än hundra procent säker på att vi finns med, säger han till TT.

Enligt Moustafa går det inte att behandla lagidrotter på samma sätt som individuella idrotter.

–Wada har bett oss att vi ska följa varje spelare 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Det är otroligt, säger han.

I mars har handbollen tillsammans med några andra lagsporter bjudit in Wada och Jacques Rogge, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK), till ett möte där man tänker lägga fram sina synpunkter. Moustafa är övertygad om att problemet kommer att lösas i och med detta.

– Alla kämpar mot dopning, men Wadas regler kan vi inte följa. Här under VM har också 46 dopningstester gjorts och alla har varit negativa. Handboll är en ren sport, säger Moustafa.

Skräckscenario

Att kastas ut från OS skulle vara ett skräckscenario som ingen inom handbollen vill uppleva. Den uppfattningen understryker Sveriges förbundskapten Ola Lindgren:

–Jag förstår inte att det ska vara något problem för IHF att skärpa reglerna, det måste väl ligga i deras intresse att dopningreglerna följs. Om det nu är en OS-statusplats inblandad också bör det ju absolut inte finnas något problem för att det ska följas till punkt och pricka hur IOK vill ha det, säger Lindgren.

Lagkaptenen Kim Andersson har nästan aldrig testats under sitt spel i tyska ligan, däremot ofta i samband med landslagets läger. Och han håller med Arne Ljungqvist:

–Om det finns regler och IHF inte följer dem tycker jag också att det är bedrövligt. Det är för djävligt att man inte tar det på större allvar. Försöker man hålla en ren sport så ska man inte heller vara rädd för att ta dopningsprov, säger Kim Andersson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

1 timme sedan

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

1 timme sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

3 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

3 timmar sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

3 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

idag 13:52
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.