Fredag 18 Jun
Stockholm

Årets största händelser

Heroisk insats av en extremt modig människa.
1 av 15
Heroisk insats av en extremt modig människa. Foto: TYT
José Mourinho lyfter Champions League-pokalen.
2 av 15
José Mourinho lyfter Champions League-pokalen. Foto: ANDRES KUDACKI/AP/SCANPIX
Wayne Rooney, mannen som blev bilden av fotbollens förfall.
3 av 15
Wayne Rooney, mannen som blev bilden av fotbollens förfall. Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX
Mourinho, älskad och hyllad av alla sina spelare.
4 av 15
Mourinho, älskad och hyllad av alla sina spelare. Foto: Matthias Schrader/AP/SCANPIX
Mourinho har nu lämnat Inter för Real Madrid.
5 av 15
Mourinho har nu lämnat Inter för Real Madrid. Foto: ANDRES KUDACKI/AP/SCANPIX
Maradona gick från legendstatus till borderline gud.
6 av 15
Maradona gick från legendstatus till borderline gud. Foto: Gero Breloer/AP/SCANPIX
Legendaren tillsammans med arvtagaren.
7 av 15
Legendaren tillsammans med arvtagaren. Foto: Roberto Candia/AP/SCANPIX
Maradona, otröstlig efter förlusten mot tyskarna.
8 av 15
Maradona, otröstlig efter förlusten mot tyskarna. Foto: Roberto Candia/AP/SCANPIX
Maradona deppar under fotbolls-VM.
9 av 15
Maradona deppar under fotbolls-VM. Foto: PETER KLAUNZER/AP/SCANPIX
Diego Armando Maradona. Mannen, myten, legenden.
10 av 15
Diego Armando Maradona. Mannen, myten, legenden. Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX
Hammarby fick äntligen fira sitt SM-guld på Studenternas IP.
11 av 15
Hammarby fick äntligen fira sitt SM-guld på Studenternas IP. Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX
Sir Alex stirrar ilsket på sin förlorade son.
12 av 15
Sir Alex stirrar ilsket på sin förlorade son. Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX
SM-finalen blev en snöfylld historia.
13 av 15
SM-finalen blev en snöfylld historia. Foto: Sören Andersson / SCANPIX
Bajenfansen firar sitt efterlängtade SM-guld.
14 av 15
Bajenfansen firar sitt efterlängtade SM-guld. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Sir Alex under den känslosamma presskonferensen.
15 av 15
Sir Alex under den känslosamma presskonferensen. Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX

Nyheter24:s sportreporter Björn Ehrnberg ger er läsare hans högst subjektiva lista över årets största händelser som innehåller allt från hjärnsläpp till en fantastiskt heroisk insats av en ung man som visade världen vad idrott egentligen handlar om.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÄRLDEN. Nyheter24 har de senaste dagarna valt att lista de största, mest magiska och iögonfallande ögonblicken under året som gått. Nu avslutas listan med de fem största händelserna under året.

Det är allt från fotbollstränare som tappar fattningen till fotbollstränare som ger upp på sporten de leder.

Allt från efterlängtade SM-guld till en heroisk insats av en ung man som visade omvärlden vad idrott egentligen handlar om.

Här kommer Nyheter24:s högst subjektiva lista över året som gått och dess största händelser.

5. Hammarby hade på den fotbollsmässiga sidan ett av sina mest turbulenta år någonsin. Konkurshot, agenthärvor och styrelser i jäv.

Två ljusglimtar blev till slut AEG:s beslut att fullfölja sitt löfte om den nya Stockholmsarenan, samt Linus Hallenius otroliga säsong.

Men den största höjdpunkten för föreningen hade ingenting med fotboll att göra.

2010 blev året då Bajen och dess lojala fans äntligen fick bege sig till Uppsala och Studenternas IP och återvända med ett SM-guld i bagaget. Inför 25 570 åskådare kunde Hammarbys Bandyförening ta sitt efterlängtade guld.

Det var åttonde gången gillt för den annars krisstämplade klubben. Ekonomin var under isen och fansen fick stiga in och bidra med vad de kunde. Bidragen haglade in och när väl finalen spelades i den kallaste SM-finalen i mannaminne ställde sig Bajensfansen upp, hyllade varandra och den bragd som äntligen föreningen kunde stå för.

4. Maradona var en livs levande legend när han lade skorna på hyllan. När han sedan blev tillfrågad och sedermera tackade ja till att ta över jobbet som Argentinas förbundskapten var det många som höjde på ögonbrynen.

Hur skulle en människa utan någon som helst utbildning inom tränaryrket kunna axla en hel nations förhoppning och leverera det VM-guld som Argentina så länge suktat efter?

Utan någon större förvåning inledde legendaren sin sejour som tränare ypperligt bra. Tre vinster på tre matcher blev Maradonas facit i inledning. Alla hyllade mannen, myten och legenden.

Sedan kom svackan.

På bolivanska platån förlorade det argentinska landslaget med den största marginalen genom tiderna, 6-1. Maradonas fick bemöta kritik. En kritik som enbart växte. Och till slut blev enorm.

Inför de två sista matcherna i det sydamerikanska VM-kvalet låg Argentina på en mindre smickrande femteplats och mycket talade för att att en av de större favoriterna till VM-guldet skulle missa slutspelet.

Efter två otroligt viktiga segrar kunde så Maradonas lag gneta sig vidare till Afrikas sydspets.

Men det är sättet han tillkännager vad han tycker om all den kritik som han fick mottaga under kvalet som gör den här mannen inte bara unik, utan även en inkapsulerad händelse av fullständig ärlighet och urbotlig öppenhet.

Det kanske mest politiskt inkorrekta som någonsin yttrats på en presskonferens visade sig bli rätt kostbart för Maradona, men för världen var en ny roll för legendaren född, "Mannen med guld i mun."

3. En annan tränare som gjorde ett gediget avtramp på omvärlden och en klubb i synnerhet, var ingen mindre än José Mourinho. Den upphaussade demontränaren tog över Inter i syfte att vinna Champions League.

Efter ett inledande år där Mourinho förde Massimo Morratis ärobygge till ytterligare en ligatitel föll Inter mot Manchester United tidigt i slutspelet utan att ha en större chans att slå de blivande mästarna.

Under sommarmercaton förlorade så även klubben dess bäste spelare. Zlatan Ibrahimovic.

Men det var inget som skulle stoppa den frispråkige tränaren.

Under säsongen 2009/10 tog Mourinho Milanoklubben till oanade höjder och portugisen kunde i och med den säsongen följa i sin gode vän och store idols fotspår. Liksom Alex Ferugson, lyckades Mourinho ta en makalös trippel efter seger över Bayern München i Champions League-finalen.

Men det var efter den matchen, när allt redan var klart med att 47-åringen skulle lämna Inter, som man fick se varför tränaren lyckats förvandla alla klubbar till guld. Varför han alltid har blivit älskad och uppskattad av alla sina spelare. Varför han helt enkelt är den bäste managern som just nu vandrar på denna jord.

2. För att bygga vidare på det inkörda spåret med fotbollstränare kunde man i mitten av oktober få se en inspelad presskonferens med tiderns störste fotbollsmanager, Sir Alex Ferguson.

Under det drygt sex minuter långa pressmeddelandet kunde man se i Manchester Uniteds legendariske tränare hur han såg på den moderna fotbollen. Man kan med en klump i hjärtat se hur Ferguson gett upp på den nya formen av professionella fotbollsspelare.

Wayne Rooney skulle lämna Manchester United.

Rooney, som värvats personligen av Ferguson efter succén i EM 2004 och de år han spenderat i Everton, var på väg att lämna klubben.

Rooney, som tidigare deklarerat att Ferguson var som en fadersgestalt för den unge anfallaren.

Rooney, som tidigare deklarerat att han aldrig ville lämna Manchester United.

Rooney, som tidigare hävdat att han skulle bli större än George Best, mer älskad än Eric Cantona och mer respekterad än Roy Keane. Rooney skulle nu lämna klubben.

Anledningen?

Brist på förstärkningar.

Något som senare, i samma stil som USA gång efter annan ändrat anledningen till Irakkriget, visade sig vara en mer eller mindre öppen lögn.

Två veckor efter att Ferguson stirrat in i världspressens kameror och subtilt deklarerat att fotbollen var på väg att dö ut - bevisade Rooney honom rätt med ett nytt kontrakt som innebar ett lönelyft på drygt 95 procent.

Är fotbollen död? Frågan är verkligen vad Ferguson tänker under denna känslomässiga presskonferens?

1. Lyckligtvis är inte sport endast ett sätt att tjäna massiva pengar. Inte endast ett sätt för att låta arbetarklassen spendera sin surt förvärvade pengar på att se människor utöva något publiken hade dödat för att ha som yrke.

Ibland är idrott betydligt mycket större än så.

Under en amerikansk fotbollsmatch mellan två high school-lag ledde hemmalaget med 35-0 inför matchens sista spel.

Ike Disemberger, 17, fick bollen och sprang av för allt vad benen bar. Han löpte ända in i "end zone" vilket innebar att matchen slutade 35-7.

Ett reslutat som inom sporten oftast anses vara en överlägsen slutställning. Men det överlägsna var inte resultatet. Utan det enorma sportmannamässiga sättet som Disemberger fick göra sin touchdown på, där båda lagen ställde upp för honom. Till historien hör att Ike lider av Down Syndrome.

Men det var sannerligen inte något som stoppade honom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela