Tisdag 22 Jun
Stockholm

Lagkaptenen: "Nu ska vi starta en ny era"

"Nu startar vi en ny era."
1 av 4
"Nu startar vi en ny era.". Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
Kan han föra Sverige till nya höjder?
2 av 4
Kan han föra Sverige till nya höjder?. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
Mycket måste stämma om det nya handbollslandslaget ska kunna föra Sverige tillbaka till toppen inom handbollen.
3 av 4
Mycket måste stämma om det nya handbollslandslaget ska kunna föra Sverige tillbaka till toppen inom handbollen. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Tobias Karlsson, handbollslandslagets lagkapten berättade om förutsättningarna och förväntningarna inför VM i Sverige.
4 av 4
Tobias Karlsson, handbollslandslagets lagkapten berättade om förutsättningarna och förväntningarna inför VM i Sverige. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Tobias Karlsson, Sveriges lagkapten, berättar för Nyheter24:s Björn Ehrnberg om förutsättningarna, förväntningarna och känslan av att stå i skuggan av storlaget från förr. Nu har det äntligen blivit dags för VM i handboll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Analys av gruppspelet:

Grupp A: "Dödens Grupp", är VM:s stora getingbo. Spanien, Tyskland och de regerande världsmästarna, Frankrike, spelar alla i samma grupp. Samtliga aspirerande medaljörer. Men samtidigt spås nått av storlagen att gå på en större mina mot antingen Egypten eller Tunisien. Bahrain ser däremot ut att gå mot ett betydligt mer trasigt VM-slutspel, och förmodas bli mer eller mindre förnedrade under gruppspelet.

Grupp B: Det brasilianska landslaget har inte direkt rosat på varken den internationella marknaden eller den inhemska, där som bekant, fotbollen regerar. Nu lottades dock laget in i en relativt enkel grupp innehållandes, Norge, Ungern, Island, Japan samt Österrike. Norrmännen bör enkelt ta sig vidare från grupp B, mycket tack vare sina stjärnspelare, Steinar Ege, Börge Lund eller Harvard Tvedten. Brasilien däremot får nog rikta in sig på VM 2014, i fotboll.

Grupp C: Gruppen som fått namnet, "Skånebot", kan även den bli en riktigt rafflande föreställning. Stornationer som Kroatien, Serbien och Danmark har samtliga möjligheten att gå långt under VM-slutspelet. Att dessa även ställs mot gedigna underdogs i Rumänien och Algeriet bäddar för än mer intressanta tillställningar och spännande matcher. Däremot bör det tilläggas att turneringens kanske sämsta lag återfinns i den tredje gruppen, nämligen Australien.

Grupp D: Sverige fick en förhållandevis lätt lottning till årets hemma-VM. Argentina, Chile, Sydkorea, Polen och Slovakien kommer stå för motståndet, där den stora konkurrenten självklart blir bronsmedaljören från Kroatien-VM, Polen. Samtliga matcher från Sveriges grupp kommer att spelas i Göteborg, vilket gör att resten av den svenska befolkningen får se matcherna från tevesofforna, men mycket talar ändock att någon annan stad kommer att gästas av det svenska landslaget som med relativ enkelhet bör kravla sig vidare från den sista gruppen.

GÖTEBORG. Det svenska landslaget går under kvällen in i den största turneringen som spelats i Sverige sedan EM-slutspelet 1992. Enligt handbollslandslagets lagkapten, Tobias Karlsson, ska detta bli startskottet på en ny era för det svenska laget.

– Jag tror verkligen att alla bitar kan falla på plats under den här turneringen, nu har vi spelat mängder av år tillsammans och nu är det dags att skörda frukten av förutsättningarna, säger lagkaptenen till Nyheter24 efter ett tufft träningspass.

Tillsammans med legendarer som Ljubomir Vranjes, Magnus Wislander och nuvarande förbundskaptenen Staffan Olsson, var Sverige en urkraft vid millennieskiftet. Två VM-guld och vinnare av ett Europamästerskap, gjorde att omvärlden bävade inför matcher, när de blågula stod för motståndet.

Så är det inte riktigt längre?

– Nej, det kan man inte direkt påstå. Nu är ju Frankrike den stora suveränen inom handbollen. Men jag vill ändå påstå att vi finns där i en grupp om sex-sju lag som har möjlighet att nå final om allt stämmer.

Vad har ni satt upp för mål? Gå längre än vad vi gjorde sist?

– Det första vi tänkt är att göra så bra i från oss som vi kan i det första gruppspelet. Det kommer att krävas alla resurser vi har under den andra fasen. I och med att man tar med sig poäng från det första gruppspelet så måste vi nästan vinna alla matcher direkt. Annars kan det bli tufft.

Men det finns möjligheter för oss att gå längre?

– Absolut. Det vill jag påstå.

Hur långt?

– Det kan jag däremot inte svara på, men vi vill verkligen göra bra i från oss under mästerskapet. Vi kanske inte vinner hela skiten, men vi ska göra vårt bästa, säger Karlsson till Nyheter24.

Det råder ingen tvekan om att lagkaptenen utstrålar självförtroende när han svarar metodiskt på alla invecklade frågor. Förhoppningsvis kan visa upp samma lugn under de tuffa matcherna, aldrig tappa fattningen och ändå motivera till stordåd. Men frågan är om inte en del av den svenska befolkning hamnar i skymundan, inte får ta del av den stora festen?

Hur känns det att ni aldrig kommer längre norrut än Göteborg?? Skulle det inte vara trevligt att exempelvis spela i huvudstaden framför ett fullsatt Globen?

– Alltså, jag har inte ens reflekterat över det där. Det har varit bestämt ända sedan Sverige blev tilldelat mästerskapet att vi först skulle spela i Göteborg och sedan skulle slutspelet spelas i Skånetrakten. Dessutom är arenan i Malmö riktigt fin.

Sverige bör ha alla förutsättningar att ta sig långt i årets turnering, inte minst med tanke på att turneringen spelas på hemmaplan. Men, man måste ändå höja ett varningens finger, om spelet inte flyter på från start kan publiktrycket mycket väl slå bakut.

– Det är självklart att det kan finnas lite premiärnerver när vi spelar mot Chile. Även om det är ett lag vi ska slå, så kan vi samtidigt inte underskatta dem, fortsätter Tobias Karlsson till Nyheter24.

Varför kan vi inte få till ett sådant superlag vi hade tillsammans med Lövgren och grabbarna i slutet av 90-talet och inledningen på 00-talet?

– Jag tror att landslaget gått igenom en lång och plågsam generationsväxling. Det förra laget föll helt perfekt på plats där när Sverige vann mer eller mindre allt laget pekade på. Nu är vi ett helt nytt lag som inte riktigt spelat ihop oss än. Vi måste helt enkelt svetsa samman truppen och spelartyperna. Lyckas vi med det kan vi gå riktigt långt i den här turneringen.

Det stora svarta molnet som självfallet kommer bli den stora motståndaren att besegra är världsmästarna Frankrike. Men Sverige spelade samtidigt under långa stunder jämnt med en annan av förhandsfavoriterna, Tyskland.

– Jag tror att vi skulle kunna spöa dem en bra dag och jag tror att publiken i antingen Scandinavium eller i Malmö kan föra oss framåt.

Se det nu klassiska klippet på en otroligt motiverande förbundskapten. Nu kör vi. Inga konstigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela