Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dopningsmisstänkta stoppas från VM

Sport | 16/02/2009 15:04

Fis ändrar reglerna. Dopningsmisstäkta stängs av 14 dagar i stället för fem.

Inför skid-VM i tjeckiska Liberec som inleds på torsdag har det Internationella skidförbundet, Fis, beslutat sig för att ta i med hårdhandskarna. Inga mer dopningsskandaler. Därför införs en blixtändring i regelverket.

Alla åkare som har misstänkta hemoglobinvärden i blodet stoppas från tävling under två veckor i stället för, som tidigare, fem dagar. Därmed finns det ingen chans för dopningmisstänkta åkare att köra under VM. Fuskarna ska helt enkelt stoppas.

Tidigare har Fis stoppat skidåkare med förhöjda blodvärden som överstigit den godkända nivån, 17,0 för män och 16,0 för kvinnor, under fem dagar, endast av hälsoskäl. Men nu stoppar förbundet åkarna även om deras värden inte övergår gränsen. Man vill helt enkelt vara helt säkra på att slippa dopningsskandaler.

Tävlingsförbudet förlängs alltså från fem dagar till 14 dagar och leder därmed till att åkare med misstänkta blodvärden missar VM.

Skrivet av: