Björndalen fick tillbaka guldet

"Jag är väldigt lättad", säger norska förbundets sportchef.


Ole Einar Björndalen är världsmästare i jaktstart - trots att han åkte fel i söndagens VM-lopp i skidskytte. Den överklagan Norge och flera andra nationer lämnade in gick igenom och mer än tre timmar efter det att norrmannen gått i mål kunde han konstatera att guldet var hans.

Kort efter målgången lämnade Ryssland in protest mot att Björndalen och flera andra åkare tagit fel väg. Protesten godkändes, Björndalen fick en minuts tidstillägg och föll ned till bronsplats.

I och med att de ursprungliga resultaten gäller slutade Magnus Jonsson som 15:e man.

– Jag är väldigt lättad över att en korrekt resultatlista inte ödelades, säger Trond Erik Botnen, sportchef i det norska skidskytteförbundet till NTB om beslutet att upphäva tidstillägget för Björndalen och tio andra åkare.

Enligt regelboken ska en skidskytt diskvalificeras om de åker fel väg. Därför var svenske Björn Ferry förvånad över att åkarna till en början bara straffades med en minuts tidstillägg:

– De åkte fel och det är bara att läsa regelboken, de ska diskas, säger han till TT.

Den svenske ledaren Wolfgang Pichler var tudelad:

– Det är svårt att säga om det är rätt eller fel. Man kan se det från två håll, sportsligt var det fel men enligt lagen var det rätt. Den bästa ska vinna och de tjänade inte så mycket tid på det de gjorde. Samtidigt måste vi följa lagen, vad händer annars nästa gång det blir så här? säger Pichler till TT.

Under tävlingen avgjorde Björndalen på det tredje skyttet då han sköt fullt. Björndalen kunde trots två bom i sista skyttet sedan närmast defilera i mål och vann till slut med 41,7 sekunder.

VM-guldet var Björndalens tolfte i karriären.

Björn Ferry åkte i mål som 31:a och var långtifrån nöjd efter loppet. Han säger till TT att han funderar på att stå över tisdagens lopp över 20 kilometer.

–Det är så det känns just nu, att jag står över, säger Ferry.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

1 timme sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

2 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

2 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

3 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

3 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.