Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Guld-Helena om VM-triumfen

Sport | 16/02/2009 10:33

Jonsson om det stensäkra sista stående: "Jag vet att det här är jag bra på".

När Helena Jonsson i går sköt hem VM-guldet i skidskytte-VM:s jaktstart kan det ha varit början på något stort. Fortsätter hon lika säkert som vid sista stående skyttet kommer hon ta många fler VM-guld i karriären. Att hon tog det första på söndagen hade hon själv svårt att inse.

– Jag var tvungen att nypa mig själv i armen, säger Jonsson till SVT.

Det var alltså det sista skyttet som avgjorde det hela. För in på skjutvallen kom svenskan in som femma, en bit efter toppen. Men då bland annat de båda tyskorna Magdalena Neuner och Kati Wilhelm sköt bort sig såg Helena Jonsson sin chans. Hon vet precis vad hon går för i det stående skyttet. Eller som SvD:s krönikör Jan Majlard skriver med anledning av den soppa vi fått se de två senaste veckorna:

"Vissa gillar läget, som Helena Jonsson. Andra ogillar läget, som alpina åkare."

– Jag känner mig bara så väldigt trygg när jag ska in och skjuta stående. Jag vet att det här är jag bra på, säger Jonsson.

Att hon kommer bli Sveriges nästa stora skidskyttetjej är för tidigt att säga, men förutsättningarna är riktigt goda. Titta på en sådan som Neuner. Hon skjuter bländande i liggande och åker som om hon gled på skridskor i spåren. Men så fort det blir stående skytte är hon helt förlorad. Med bättre fart på skidorna framöver har Helena Jonsson allt som krävs för att ta fler stora titlar.

Helena Jonsson åker in som världsmästare

Skrivet av: