Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Björndalen åkte fel - diskas

Sport | 15/02/2009 13:07

Norrmannen Ole Einar Björndalen har diskats.

Norrmannen Ole Einar Björndalen, som i dag tog guld för andra dagen i rad i skidskytte-VM, förlorade guldet en stund senare. Orsaken ska vara att han och flera andra åkare under jaktstarten åkte fel och åkte något kortare, under första rundan.

De åkare som körde fel fick en minuts tidstillägg. Det innebär att guldet går till ryssen Maksim Tjudov som var tvåa i mål. Det var det ryska laget som låg bakom protesten.

Björndalen får i stället bronset.

Ny preliminär segrare är ryssen Maksim Tjudov, tvåa är norrmannen Alexander Os. Magnus Jonsson har flyttats upp från femtonde till trettonde plats.

Svenske Mikael Löfgren är ledare i det norska skidskyttelandslaget och han säger till TT att det sista ordet inte är sagt om Björndalens förlorade guld:

– Vi kommer nog att överklaga. Jag är överraskad över den hårda domen men kan inte säga om det är rätt eller fel. Banan borde ha varit bättre utmärkt men vi ledare borde också ha gett bättre instruktioner om hur de skulle åka, säger Löfgren.

Enligt regelboken ska en skidskytt diskvalificeras om de åker fel väg. Därför är svenske Björn Ferry förvånad över att åkarna straffats med en minuts tidstillägg:

– De åkte fel och det är bara att läsa regelboken, de ska diskas, säger han till TT.

Under tävlingen avgjorde Björndalen på det tredje skyttet då han sköt fullt. Björndalen kunde trots två bom i sista skyttet sedan närmast defilera i mål och vann till slut med 41,7 sekunder.

VM-guldet hade varit Björndalens tolfte i karriären.

Björn Ferry åkte i mål som 31:a i söndagens jaktstart, före den ryska protesten, och var långtifrån nöjd efter loppet. Han säger till TT att han funderar på att stå över tisdagens lopp över 20 kilometer.

– Det är så det känns just nu, att jag står över, säger Ferry.

Skrivet av: