Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kviborg: "En kärleksförklaring till Rikard Norling"

Christopher Kviborg hyllar tränaren han under flera år intervjuade ute på AIK:s träningsanläggning.

Christopher Kviborg hyllar tränaren han under flera år intervjuade ute på AIK:s träningsanläggning.

Oskar Norrman

Sport | 26/08/2011 10:29

Efter Malmötränarens intervjuflört hyllas människokännaren Rikard Norling av Christopher Kviborg.

”Ingenting är omöjligt!” Ni minns väl TV4:s gamla och nuvarande succéprogram (?) Fångarna på Fortet? Där en svårt övertänd Gunde Svan sprang omkring och försökte övertyga livrädda deltagare att flytta på spindlar och boaormar för att hitta nycklar.

Huruvida Rikard Norling använde samma devis inför returmötet i Malmö mot Dinamo är högst oklart, Norling känns ju aningen mer poetiskt lagd i sitt tal än Gunde Svans Obama-inspirerade ”yes we can-snack”.

Han är Allsvenskans Fader Foura denne Norling, han vrider till sinnelaget hos reportrarna och journalisterna med svävande utläggningar och välplacerade komplimanger som i någon diffus gråzon kan tolkas som antigen ironi eller välmenande artigheter.

Devisen "hade det inte varit för"

Malmö FF höll på att stå för en helt enorm bragd, hade man löst det vore bragdguldet vigt åt skåningarna – men det är klart, Sverige kanske vinner något guld i kanot-VM…

Som MFF-supporter blir man naturligtvis både stolt och bitter, nu hyser jag inga som helst sympatier för klubben mer än att Norling är där men ska man se den stora bilden, det vill säga svensk klubbfotboll, så är det naturligtvis synd att man inte lyckades nå hela vägen.

Som supporter älskar man att resonera enligt devisen ”hade det inte varit för”. I Zagreb gav MFF bort två mål och ”hade det inte varit för det” hade Norlings mannar nu skrattat hela vägen till gruppspelet och de himmelsblå satt sig i förarsätet i svensk fotboll.

Men det finns många ”om” i dessa sammanhang, dåliga bortförklaringar enligt antagonisterna men givna sanningar för sympatisörerna. En viss heder räddade dock klubben svensk klubbfotboll och man visade att steget inte alls är så kolossalt stort som vissa hävdar.

"Vad fan sade jag alldeles nyss?"

Melankolikern borde ha synts till efter matchen men Norling fick istället ur sig att Viasat-reportern var ”vacker som få”. Under min tid på FAN-TV besökte jag ofta AIK:s träningsanläggning Karlberg, jag vet inte hur många hundra intervjuer jag gjort med Rikard men om det var en sak man lärde sig så var det hans talspråk. Ibland fick vi ta om intervjun då intervjuoffret själv snurrade bort i minutlånga resonemang;

”Nej du Kviborg. Detta tar vi om, vad fan sa jag alldeles nyss? Högst oklart.”

Han har bortom all tvivel en kännedom om att han ibland pratar i tungor – själv tycker jag det är befriande att få prata med en klok herre som Norling som inte bara rapar ur sig klassiska plattityder som ”vi tar en match i taget”. Norling är en grubblare och han visar den motsatta medmänniskan respekt när han ömsint värderar och tänker till ordentligt innan han svarar.

En kärleksförklaring

Jag blev en del av inventarierna ett tag där ute på Karlberg med min kamera och mitt stativ i släptåg, en solig förmiddag efter ännu ett träningspass dök filosofen upp och sade: ”Här kommer Kviborg, Karlbergs solstråle.

Vad han menade just då kändes oklart men under inga som helst omständigheter kunde jag tolka innebörden i meningen som negativ eller ironisk. Han är en människokännare och känslofylld man som i mitt tycke förtjänar all framgång.

Jag inser nu att detta är en kärleksförklaring, jag står för det. Men vissa människor gör intryck, starka sådana, Rikard Norling är en sådan människa.