Tisdag 30 Nov
Stockholm

"Det blir en dålig svensk MMA-höst"

KRÖNIKA. Inställda galor och rykten om ekonomisk ruin är vad snacket om de svenska MMA-galorna handlar om just nu och alla är vi förlorare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

18 juli - "Gustafsson skriver historia"

25 juli - "Jag älskar tråkiga matcher"

1 augusti - "När hjältar faller"

8 augusti - "En svensk stjärna är född"

15 augusti - "Sverige är bra på kampsport"

22 augusti - "UFC in i sportens finrum"

29 augusti - "Kampsportare är bra människor"

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

MMA är en växande sport i Sverige. Sporten har så smått börjat få mer uppmärksamhet i media och vi får fler och fler utövare som knackar på dörren till de stora organisationerna.

En viktig ingrediens för att sporten ska fortsätta växa är att våra svenska talanger får möjlighet att gå matcher på hemmaplan och att fansen får möjlighet att se på MMA utan att behöva åka utomlands. I höst ser det ut att bli dåligt av den varan.

The Zone FC, som tidigare uppgett att man satsade på två galor i höst, ställde nyligen in sin tionde gala som skulle ha gått i oktober. Nästa datum är inte förrän 31 mars nästa år.

Sveriges andra stora organisation, Superior Challenge, ryktas också ställa in sin planerade gala i oktober. Där har arrangören ännu inte velat kommentera uppgifterna och det är inte klart att de verkligen ställer in. Men utan en verklig dementi är det svårt att inte tro något annat med drygt två månader kvar till galan.

Om nu Superior Challenge ställs in är den enda etablerade galan i höst Battle of Botnia 4 i Umeå den 24 september. I höst arrangeras även Frontier Open Battle i Malmö och Fighting For Change i Oskarshamn, men de galorna lär ha fokus mestadels på amatörmatcher och lockar knappast till sig några av Sveriges bättre fajters.

Det kan alltså i värsta fall bli endast en handfull proffsmatcher på svensk mark i höst. Självklart finns alltid möjligheten att gå match utomlands och flera svenskar är redan bokade för internationella matcher i höst och fler lär bli det. Men det ser inte bra ut för svensk MMA de närmaste månaderna.

Ska vi få fram en bred bas av duktiga svenskar måste alla hungriga talanger få chansen att gå matcher kontinuerligt på hemmaplan innan de söker sig ut i Europa. Redan i nuläget finns det ont om möjligheter och galorna behöver bli fler. Om nu de två största galorna ställer in höstens galor blir resultatet en riktigt mörk MMA-höst och en ännu längre startsträcka för en rad talanger.

Dessutom går många av oss fans miste om möjligheten om att kolla på MMA i Sverige i höst och vem kan klaga på att media inte skriver tillräckligt om det inte finns några galor att bevaka?

Det känns som att svensk MMA trots allt har en lång väg kvar för att bli riktigt etablerad, inställda galor är ett symtom på det. Det är tur att vi har tre svenskar som på olika sätt ska synas i UFC i höst.

Veckans bästa:

Det var mäktigt att SVT-text liverapporterade när Frida Wallberg blev ännu mer historisk och försvarade sin titel i WBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela