Protest hjälpte Wissman till semi

En svensk protest gjorde att Johan Wissman fick en bättre bana i försöket på 400 meter vid inne-EM i Turin.


Johan Wissman stod uppsatt att starta från den snäva svårsprungna innerbanan i sitt försöksheat på 400 meter vid inne-EM i Turin. Men Sverige protesterade tillsammans med Österrike, Storbritannien och Irland mot att arrangörerna hade frångått de gällande seedningsreglerna.

Jag fick reda på att protesten gick igenom före start. Det var positivt att jag fick byta bana, sade Johan Wissman efter försökssegern.

Det största svenska guldhoppet i inne-EM kunde nu lätt ta täten från bana sex och sedan springa lite på halvfart för att kontrollera loppet från ledningen.

–Det kändes jättebra. Jag kollade ju bakåt mest hela loppet, sade Wissman.

Svenskens tid var ändå den snabbaste i försöksomgången. Den näst snabbaste försökssegraren, polacken Jan Ciepiela, noterade 46,72. Totalt var bara fem löpare under 47 sekunder.

Förbundskaptenen Stefan Olsson berättar om dramatiken före loppet.

–Vi påpekade att de löpare som gjort de bästa tiderna också skulle ha de bästa banorna. Det hade fungerat bra när det gällde de italienska löparna, men inte för övriga nationer, säger han.

Protesten gick igenom först 45 minuter före start och Wissman fick i stället ställa in startblocken på bana sex, den bästa banan. Då kunde svensken lätt ta ledning och kontrollera sitt försöksheat. Wissman bröt mållinjen som heatsegrare på tiden 46,49 och får nu en gynnsam banan även i kvällens semifinal.

Finalen avgörs på lördag.

Skrivet av:

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev