Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Helena Jonsson vann sprinten

- 13/03/2009, 19:41 -

Helena Jonsson tog en rejäl revansch från onsdagens 24:e plats i distansloppet.

Ingen trodde att det var möjligt i början av säsongen, allra minst hon själv. Men efter sprintsegern leder Helena Jonsson den totala världscupen.

Helena Jonsson tog en rejäl revansch från onsdagens 24:e plats i distansloppet. Svenskan vann sprinten i skidskyttedamernas världscup i Vancouver under fredagen efter en mycket bra slutrunda. Segern innebär också att Jonsson tar över ledningen från Kati Wilhelm i den totala världscupen, just nu med 16 poäng före tyskan.

– Jag försöker ta en tävling i taget. Att vinna den totala cupen var inte ett mål i början av säsongen, så nu får jag lugna mig lite. Men nu höjer jag min målsättning till topp tre, säger Jonsson till SVT.

I sprintloppet stod hon för ett lysande skytte och behövde inte åka en enda straffrunda. Med bra fart under skidorna ledde hon med en sekund när det var en kilometer kvar och släppte sedan aldrig ledningen.

– Jag tänkte att det här ska jag inte ge bort, säger Jonsson.

Som inte trodde på en seger före start.

– Jag var nervös innan. De bästa startade tidigt och jag tänkte att det skulle bli svårt. Men jag fick en bra start, åkningen kändes bra och skyttet var fantastiskt, säger hon.

Magdalena Neuner från Tyskland såg länge ut att kamma hem segern med fick nöja sig med en andraplats, 0,7 sekunder efter Jonsson. Ryskan Olga Zaitseva, som slutade tvåa i distansloppet, kom trea i sprinten. Kati Wilhelm blev åtta

Anna Carin Olofsson-Zidek hade den snabbaste tiden på första varvet och sköt fullt i den liggande skjutningen. Men problemen i stående fortsatte och två bommar räckte bara till en 17:e plats.

Anna Maria Nilsson imponerade stort när hon sköt fullt i både liggande och stående, det räckte till slut till en 14:e plats.

Övriga svenskor: Sofia Domeij, 33:a, Elisabeth Högberg, 45:a och Jenny Jonsson, 60:e.

Damerna avslutar världscupen i Vancouver med stafett på lördag. Sedan återstår två världscuptävlingar, i norska Trondheim 19-22 mars och ryska Chanty Mansijsk 26-29 mars.

Skrivet av: