Chockändring av Formel 1-regel

Ecclestone fick som han ville. Flest vunna lopp avgör var VM-guldet hamnar.


Nyheter24 skrev tidigare om regeländringen som Formel 1-presidenten Bernie Ecclestone strävade efter att genomföra. Han ville att flest antal vunna lopp ska avgöra var VM-titeln hamnar, till skillnad från det nuvarande poängsystemet.

– Anledningen är att jag blir trött på att folk hela tiden pratar om att det saknas omkörningar i racen. Det är inte befogat att någon kan vinna VM-guldet utan att försöka vinna varje lopp, sade Ecclestone då enligt brittiska Guardian.

Det internationella bilsportförbundet avslöjar nu mycket överraskande att Ecclestone får sin vilja igenom. Det betyder dock inte att placeringarna efter förstaplatsen blir oviktiga.

"Om två eller fler förare avslutar säsongen med lika många segrar, går titeln till den förare med mest poäng", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Den förre detta stallchefen Eddie Jordan var mycket kritisk till Ecclestones förslag då det blev känt och antydde bland annat att F1-presidenten "inte tänkte klart". När regeln nu är ett faktum är det sannolikt att fler missnöjda röster hörs. Även om det varit otroligt tidigare blir det nu ännu svårare för de mindre stallen att hävda sig mot jättar som Ferrari och McLaren.

Noterbart är att om de nya reglerna gällde i fjol hade Ferraris brasse Felipe Massa vunnit VM. Han tog under säsongen en seger mer än Lewis Hamilton, som ändå lyckades skrapa ihop fler poäng totalt och därmed tog hem titeln.

Intervju med Bernie Ecclestone

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

2 timmar sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.