Bosse Hansson bryr sig inte om att han portades från Råsunda. Han hade ändå inte tänkt gå på de sista matcherna.
1 av 3
Bosse Hansson bryr sig inte om att han portades från Råsunda. Han hade ändå inte tänkt gå på de sista matcherna. - Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Hansson har kommenterat sport väldigt länge och anses av många vara en legendar.
2 av 3
Hansson har kommenterat sport väldigt länge och anses av många vara en legendar. - Foto: Lasse Hedberg/Scanpix
"Inte en svarting till", utbrast Hansson utan att veta att det han sa gick ut i sändning.
3 av 3
"Inte en svarting till", utbrast Hansson utan att veta att det han sa gick ut i sändning. - Foto: Jan Collis/Scanpix

Bosse Hansson: "Jag hade inte gått dit ändå"

I en intervju talar Bosse Hansson ut om perioden efter "Bosse Hansson"-gate och att han ändå inte tänkt gå på AIK:s resterande matcher även om han inte blivit portad från Råsunda.


Bosse Hansson-gate

7/10: Bosse Hansson fryser och får sitta i Sveriges Radios bås under matchen mellan AIK och Gefle. Där uttalar han sig om att "AIK har fyra svartingar på planen" och "inte en svarting till som ska in" när AIK gjorde ett byte.

8/10: Reaktionerna dagen efter var många. De flesta fördömde Hanssons uttalande. Men Hansson själv tyckte inte det var så farligt. "Jag har inget emot svartingar i övrigt", sa Hansson till Expressen. Han portas även från Råsundas pressläktare.

10/10: Utländska medier rapporterar om Hansson-gate. Tidningar i bland annat Kazakstan, England, Polen, Ungern och Brasilien rapporterade om hans uttalanden.

13/11: Hansson talar ut i Expressen. Han förstår inte uppståndelsen kring hans uttalande och säger att han inte hade tänkt gå på AIK:s resterande matcher även om han inte blivit bannlyst från pressläktaren.

STOCKHOLM. Höstens stora snackis i sportsverige har varit den före detta kommentatorn Bo Hanssonuttalande under en AIK-match

– Inte en svarting till, sa den 78-årige legendaren när han satt bredvid sin före detta kollega Mats Strandberg i ett av Sveriges Radios bås.

Hansson var inte medveten om att Strandberg var i sändning och att allt han sade gick ut i etern. Kommentaren skapade stor uppståndelse och många var kritiska till Hanssons uttalande. Hansson själv valde att gå under jord.

"Förstår inte uppståndelsen"

Men nu berättar han för Expressen om tiden efter uttalandet. Han hävdar fortfarande att ordet "svarting" inte är så farligt och att han inte menade något illa med det.

– Jag förstår inte uppståndelsen. För oss äldre är det inte så märkligt, det är inte menat som något riktigt illa. Inte alls. Min kritik gällde ju AIK:s lagledning. I de två matcherna, mot Dnipro och Gefle, de spelarna som de ställde upp med, det var fullständigt hopplöst.

"Jag hade inte gått dit ändå"

Hansson stängdes av från Råsundas pressläktare efter sitt uttalande. Många av de som försvarade Hansson efter hans kommentar använde argumentet att Hansson varit AIK:are under flera år och därför var inte hans uttalande rasistiskt. Men nu avslöjar Hansson att han ändå inte tänkt gå på AIK:s resterande matcher den gångna säsongen.

– Ja, men efter de två generaldåliga matcherna så hade jag inte gått ändå, för det var så vemodigt att se dem. Jag hade tröttnat lite på dem, säger AIK-fantasten till Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!