Onsdag 8 Dec
Stockholm

Landslagskompisarna tar avstånd från Kevin Bäckström

Landslagskamraterna förstår varför Kevin Bäckström blev avstängd från landslaget.
1 av 5
Landslagskamraterna förstår varför Kevin Bäckström blev avstängd från landslaget. Foto: Faksimil/Instagram
VM-tvåan Niklas Mattsson är tudelad i frågan men förstår landslaget: "Man måste veta att man är en ambassadör för landslaget".
2 av 5
VM-tvåan Niklas Mattsson är tudelad i frågan men förstår landslaget: "Man måste veta att man är en ambassadör för landslaget". Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
"Men att gå till personangrepp så där, så ska man inte bete sig.", säger Mattsson.
3 av 5
"Men att gå till personangrepp så där, så ska man inte bete sig.", säger Mattsson. Foto: Ap/SCANPIX
Nils Arvidsson säger att det är "några osmarta grejer som har hänt".
4 av 5
Nils Arvidsson säger att det är "några osmarta grejer som har hänt". Foto:
Isak Björnström har tidigare pratat om att det är viktigt att inte kasta ett dåligt skimmer över landslaget.
5 av 5
Isak Björnström har tidigare pratat om att det är viktigt att inte kasta ett dåligt skimmer över landslaget. Foto: Jocke Hammar

Kevin Bäckströms landslagskamrater står bakom ledningens beslut att stänga av honom från landslaget: – Man måste veta att man är en ambassadör för landslaget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt:

Oktober 2012: Kevin Bäckström och hans nära vän, som även åker för landslaget, Tor Lundström går på strippklubb i Hintertux. Detta samtidigt som landslaget har träningsläger på platsen. Redan då kritiserade sportchefen Olle Danielsson deras beteende och sa att han "förstår att man kan se jävligt snett på det" men han ville inte förbjuda åkarna från att gå på strippklubbar.

Den 25 februari 2013: Bäckström går till attack mot två reportrar på Nyheter24 på sin blogg och kallar de bland annat för feta och mobbade vilket är droppen som får bägaren att rinna över för snowboardlandslaget. Blogginlägget tas bort men landslaget väljer att stänga av Bäckström på obestämd tid på grund av "kvinnoförnedrande tendenser" och attacken mot Nyheter24:s reportrar

Den 26 februari 2013: 20-åringen blir av med sitt sponsorkontrakt med Junkyard på grund av hans "kvinnosyn".

Den 27 februari 2013: Lundström bestämmer sig för att sluta i landslaget på grund av lednings beslut mot hans nära vän. 

Det har varit en hektisk vecka i det svenska snowboardlandslaget. Efter att Kevin Bäckström blev avstängd av landslagsledningen i måndags bestämde sig hans nära vän Tor Lundström under onsdagen att avstå från fortsatt åkande för landslaget. 

Ett avbräck för Sverige eftersom Lundström slutade sjua i senaste VM och är ett stort medaljhopp inför vinter-OS 2014. 

– Det är otroligt tråkigt. Det är mycket talang och ett stort OS-hopp som går till spillo, säger den nyblivna VM-tvåan i big air och landslagskamraten till Bäckström och Lundström, Niklas Mattsson till Nyheter24.

"Man måste sköta det snyggt"

Mattsson är tudelad i vad han tycker om veckans händelser – men han förstår landslagsledningens beslut att stänga av Bäckström.

– Jag står till 100 procent bakom landslagsledningen på ett sätt men är också på Kevins sida på ett annat sätt, säger han och fortsätter.

– Men att gå till personangrepp så där, så ska man inte bete sig. Man måste sköta det snyggt. Man måste veta att man är en ambassadör för landslaget och då måste man man tänka på hur man behandlar media. 

Landslagsvännen Nils Arvidsson tycker att det är upp till Lundström och Bäckström hur de vill reagera på landslagsavstängningen men håller med Mattsson om att de hade kunnat tänkt till en extra gång.

– I och med de regler som landslaget har satt upp har det kanske varit några osmarta grejer som har hänt. Men det är ingenting mer med det, säger han till Nyheter24. 

"Det är inga dåliga människor"

Även landslagets Niklas Askmyr är inne på samma bana och säger att han förstår landslagsledningen.

– När man är med i ett landslag måste man föregå med ett gott exempel, säger han och fortsätter.

– Men jag tycker att det har blivit en så jävla stor grej. Kevin och Tor har nog dragit upp det själva lite också men det är inga dåliga människor. Jag förstår inte det här med kvinnohatet och var man har fått det ifrån, säger Askmyr. 

Det är inte första gången som landslagskompisar kommenterar Bäckströms och Lundströms handlingar. Efter Nyheter24:s avslöjande om att de var på strippklubb under ett landslagsläger i Hintertux i oktober 2012 instämde snowboardåkaren Isak Björnström till NSD att strippklubbsbesök kan kasta ett dåligt skimmer över landslaget. 

– Det kan det absolut göra. Och det är inte bra. Visst är det dåligt om det påverkar sporten negativt, sa han till tidningen

Kommentera
Kopiera länk
Dela