Schefvert slutar som förlorare

Handbollsdamernas EM-drömmar är helt borta. (TT)


Ingen semifinal. Ingen match om femteplatsen. Sveriges EM-målsättningar smulades sönder totalt när Kroatien körde över Sverige och vann med 29-24.

– Kanske ska det in något nytt blod nu, säger förbundskaptenen Ulf Schefvert efter sista matchen med gänget.

En drygt tre år lång resa är över.

Tillsammans med sin assisterande förbundskapten Per Johansson har Ulf Schefvert under perioden som förbundskapten tagit det svenska damlandslaget till en sjätteplats i EM 2006 och kvartsfinal i Peking-OS. Nu blev laget bara nia på EM, långt från lördagens semifinaler där Tyskland möter Spanien och Norge ställs mot Ryssland.

Medan Schefvert återvänder till sin danska klubb GOG Svendborg tar Per Johansson över damlandslaget på egen hand i vår.

Men efter en stadigt uppåtgående resultatkurva var inte EM-insatsen någon lyckad avslutning på Ulf Schefverts tid som förbundskapten.

– Det kan bli så att han är tillbaka i höst igen. Det här sista var ju inte så bra. Nu blir man sugen på revansch. Visst är jag intresserad om det finns möjlighet. Jag har kontrakt med GOG men de har sagt att de kan tänka sig att lösa det, säger Schefvert.

Bland spelarna har han förtroendet kvar.

– Det är klart att vi vill ha tillbaka Ulf. Han har fått in oss på rätt spår och lyft oss flera nivåer, säger landslagskaptenen Tina Flognman, som varit med hela tiden.

Mot Kroatien var hon en av lagets bästa spelare. Men precis som i EM-premiären mot Vitryssland var det bara i den första halvleken hon och de andra i laget kom upp i en godkänd nivå. Efter ledning med 13-10 i paus tappade svenskorna allt i den andra halvleken. Anfallsspelet körde fast totalt och Kroatien kontrade fullständigt sönder Sverige. Medan Sverige missade samtliga sina fyra straffar gjorde Kroatien mål på fyra av sina sex.

Avgörandet kom nog ändå när Sverige mitt i den andra halvleken åkte på två mål bakåt under en kroatisk utvisning. Då fick de förstås massor av energi.

– Från dess blev det extra svårt för oss att komma tillbaka i matchen. Vi hade inte energin som krävdes, säger Ulf Schefvert.

Från svensk ledning med 20-19 rusade Kroatien iväg till 20-26. Sju raka mål och matchen var förstås körd. En vänsterhänt högernia till damlandslaget hör till de önskningar Sveriges avgående förbundskapten inte lyckats få fram under sina år på posten. Vad annat som han eventuellt kunde ha gjort annorlunda vill Ulf Schefvert fundera ett tag på. Direkt efter den svidande förlusten snurrade tankarna och känslorna.

– Men vi får jobba vidare - på söndag är det VM-lottning, säger han.

TT: Det berör väl inte dig längre?

Då skrattar Ulf Schefvert lite underfundigt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.