Söndag 4 Dec
Stockholm

World Cup-seger för svenskorna

Den svenska segern blev 29-24 efter en mycket stabil insats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Damlandslaget i handboll bröt en viktig barriär genom att vinna över Rumänien i World cup.

Den svenska segern blev 29-24 (14-12) efter en mycket stabil insats.

Under 2000-talet och inte minst i World cup har Rumänien varit nästan omöjligt att hantera för Sverige. Det blev exempelvis förlust med fyra mål i Peking-OS.

Per Johansson, assisterande förbundskapten, var mycket nöjd efter onsdagens match:

– Under min tid, tre och ett halvt år, har vi lyckats få oavgjort och bara en gång. Det här var första segern på sju försök, sade han till TT.

Johansson coachade ensam eftersom Ulf Schefvert var upptagen av sitt klubblag, GOG Svendborg.

Sverige fick en kalasstart och tog ledningen med 4-0. Det var en helt annan struktur än i uddamålsförlusten mot Tyskland i tisdags.

– Vi var missnöjda med det vi uträttade mot tyskorna i den första halvleken. Så vi bestämde oss för att helt enkelt vinna nu. Rumänien har varit ett spöklag för oss, så det var en viktig barriär att bryta, att vinna över dem.

– Vi jobbar så, just med att bryta barriärer. Och vi kommer närmare och närmare de stora lagen, vi förlorade faktiskt bara med ett mål mot tyskorna trots en mindre bra insats.

Sveriges spel var mycket mer bestämt i alla faser: kontringar, skott, kantavslut och inte minst var mittblocket Tina Flognman/Sara Holmgren lysande i försvaret.

– De gjorde det riktigt bra. Och det var viktigt med segern för hela gänget, vi avslutade ju OS med tre förluster.

Rumänien kom i kapp och kvitterade till 6-6. Men svenskorna höll undan till 14-12 i pausen. Efter den var det bländande handboll och ett ryck till ledning med 20-13 på drygt fem minuter.

–Den perioden var nog det bästa vi gjort någonsin.

Först och främst var det en seger för laget. Men det betydde inte att det inte fanns individuella glansnummer. Som Matilda Bosons sex mål, Ålborg-proffset var hundraprocentig i kantavsluten. Madeleine Grundström var säker i målet bakom ett stabilt, rejält försvar. Hennes straffräddning vid 25-21 och Linnea Torstenssons 26-21 när Rumänien var på väg att ta in på Sveriges försprång var andra fina prestationer.

Framtiden i World cup ljusnade. På torsdagen väntar de olympiska mästarna Norge i den sista matchen i gruppen. På lördag spelas semifinalerna, mellan de två bästa lagen i de två grupperna.

– Vi skapade bra förutsättningar till att gå vidare.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.