Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ara-regeln biter inte på virrighet

- 04/04/2009, 13:29 -

Den nya "Ara"-regeln inom brottningen var bra mot orättvisan.

Men mot virrigheten hjälper den inte.

Spårvägens Sharun Vardanyan tog sig vidare i brottnings-EM via den nya regeln.

Men först efter ett riktigt resultatkaos.

Den nya regeln, som kom efter bråket kring Ara Abrahamians OS-matcher och var resultatet av hård kritik mot det Internationella brottningsförbundet, innebär att man kan protestera under pågående match och speciell jury kallas in. Situationen man bråkar om visas på storbildsskärm och juryn (den fanns inte i OS) grubblar.

Så långt fungerade allt bra i Vardanyans match mot armeniern Khorosov Melikjan, bland annat silvermedaljör i VM. Svenskarna tyckte armeniern fick en trea när han skulle ha haft en tvåa, och eftersom svensken ledde ronden med 3-0 så var skillnaden livsviktig.

Juryn höll med svenskarna. Då började virrandet.

Det stod 3-3 på tavlan. Så 3-2 som blev 3-3, som byttes till 3-2 och så var det 3-3. En stund pågick matchen med fel resultat på tavlan. Och så med fem sekunder kvar var det dags för nytt kaos. Nu efter armenisk protest och domaroenighet.

Till sist blev det 5-4 i ronden, den tredje och avgörande och Vardanyan var vidare i EM. Fast inte med guldchans. I kvartsfinalen fick han stryk av vitryssen Michail Sjamjonov och har nu en återkvalsmatch att vinna innan han kan brottas om brons.

Han möter dansken Fredrik Ekström och vinner Sharun där brottas han om medalj med Damian Zuba, Polen.

Övriga svenskar försvann ur EM ganska snabbt under lördagsförmiddagen. Robert Rosengren, 74 kilo, kvalade in via tjecken Petr Novak men föll i åttondelsfinalen mot en lett.

Jesper Karlsson, 60 kg, och Per Emil Sundberg, 55 kg, förlorade sina förstamatcher och fick ingen chans till återkval.

Skrivet av: