Nya besked om Aras avstängning

Filas ordförande: Ingen uppgörelse.


Nu kommer nya, oroande besked när det gäller Ara Abrahamian och hans kastade medalj i Peking-OS.

– Jag har inte gett klartecken för någon uppgörelse om Abrahamian, säger Internationella brottningsförbundets ordförande Raphael Martinetti till TT.

– Jag tycker Abrahamian ska vara avstängd minst ett år.

– Märkligt, säger det svenska förbundets ordförande Jan Holmqvist till TT.

Den uppgift Holmqvist fått säger att Abrahamian och Leo Mylläri (svensk förbundskapten under OS) blir kvitt sin avstängning. Det har juristerna förhandlat fram, i istället för att mötas inför rätta, sportens internationella skiljedomstol Cas och avgöra frågan där.

–Inte kan väl Filas jurist ha kommit överens om något som deras ordförande inte kan acceptera, undrar Holmqvist, och är klart förbryllad av de nya beskeden.

Å andra sidan - inga papper har synts till från de inhyrda, utländska juristerna. Rapporteringen har varit muntlig.

TT mötte Raphael Martinetti på onsdagseftermiddagen under brottnings-EM i Vilnius. Han tog emot på sitt tillfälliga kontor i Vilnius sporthall och var helt klar med beskedet att inget var bestämt när det gällde Ara Abrahamian.

Det är jag som har sista ordet hos Fila. Och jag har inte gett klartecken, säger Martinetti.

Det som gör saken än mer förvirrande är att både Abrahamian och Mylläri just nu ändå är fria att göra vad de vill inom brottningen. Den tvååriga avstängning som Fila först beslöt om har nämligen upphävts av Cas, åtminstone temporärt. Cas har beslutat om verkställighetsförbud, det vill säga att domen får inte gälla förrän domstolen har sagt sitt.

Och det har den inte. Det finns en förhandlingsdag inför rätten inbokat i början av maj. Tanken med att försöka göra upp i godo var att slippa domstolsförhandling.

På frågan om när Martinetti tänker fatta slutgiltigt beslut om Abrahamian svarar han "Före Herning" och syftar på VM i Herning i Danmark under senare halvan av september.

Avstängning på ett år är minimum, enligt Martinetti. Överträdelsen var så grov, anser han. Mer än 50 procent rabatt kan han omöjligt ge på det ursprungliga tvååriga straffet.

I så fall ska avstängningen gälla till oktober, enligt Filas ordförande. Det finns sådana som fått två år för tio procent av vad Abrahamian gjorde, hävdar Martinetti. När det gäller Mylläris avstängning ger han inga klara besked. Där verkar dock viljan till eftergifter större hos Martinetti.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!