Hård svensk dom retar brottarbas

Svenska folkets dom över ordförande Martinetti var hård efter Ara-bråket.


Svenska folkets dom över Internationella brottningsförbundets ordförande efter Ara-bråket var hård.

– Jag fick säkert 500 mejl. De kallade mig korrupt, säger Raphael Martinetti.

Hans svar till kritikerna:

– Fuck you.

Schweizaren Martinetti är framgångsrik företagare. Brottningen är hans hobby. Att han skulle ta emot pengar för att fixa fram rätt resultat är absurt, tycker han och gör honom djupt upprörd.

– De som kallar mig korrumperad är dumma.

– Jag har det bra ställt. Jag tar inte emot en cent av någon.

Och så svär han en ramsa igen.

TT möter Martinetti i hans tillfälliga kontor i sporthallen i Vilnius under brottnings-EM. I restaurangen intill minglar brottarpampar bland snittar och vinglas och en och annan kopp kaffe.

Raphael Martinetti, eller Raphy som han ofta kallas, är hemtam i miljön. Han är gammal fristilare som gjort karriär som brottare, domare, internationell domarchef och nu chef för hela rubbet.

Skadan för stor

Sådant brukar ge hård hud, men Ara-bråket tycks ha trängt igenom alla lager. I Fila-basens ögon måste Abrahamian stängas av.

– Den skada han vållat mig, förbundet och brottningen är för stor, säger Martinetti. Som förbundsordförande kan jag sänka hans straff från två år till ett år, men inte mer. Accepterar inte Abrahamian det får han gå till domstol, säger Martinetti.

Det har svensken redan gjort. Filas jurister och det svenska förbundets jurist har förhandlat om en uppgörelse i godo, utan ett års avstängning. Allt verkade klart och så kommer Martinetti nu med nytt besked.

– Det är jag som har sista ordet, betonar han.

Schweizaren tog över från Filas tidigare ordförande, serben Milan Ercegan, för sex år sedan. Ercegan var då nästan 90 år fyllda och förmodligen idrottsvärldens äldste ledare.

Ändrade reglerna

En månad efter maktskiftet fick Martinetti ett brev från OS-chefen Jaques Rogge som hänvisade till tidigare förhandlingar med Ercegan och kontentan var att grekisk-romersk stil var på väg ut från OS.

– Det skulle innebära döden för brottningen, säger Martinetti.

– Det vore som att såga av ena benet på en man. Martinetti bad om en ny chans, ändrade reglerna så att det blev bättre fart på det grekisk-romerska, och Rogge var nöjd.

– Nu är vi säkra över London 2012, kanske också 2016, säger Martinetti.

Tjejerna då? De har bara varannan klass med i OS.

– Jag har föreslagit 7-7-7, sju klasser i vardera fristil, grekisk-romersk och damernas, säger Martinetti.

Rogge föreslår 6-6-6.

– Omöjligt. 7-7-7 är bäst. Om man inte begär något så får man heller aldrig något.

Ett besked om tjejernas OS-klasser kommer troligen till sommaren, enligt Martinetti.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!