Hur farligt är det egentligen?
1 av 5
Hur farligt är det egentligen? - Foto: Patrik Wincent
Förstaplatsen för Counter-Strike-turneringen på Dreamhack i Malmö gav 100 000 dollar.
2 av 5
Förstaplatsen för Counter-Strike-turneringen på Dreamhack i Malmö gav 100 000 dollar.
Patrik Wincent.
3 av 5
Patrik Wincent. - Foto: Patrik Wincent
CSGO är populärare än någonsin.
4 av 5
CSGO är populärare än någonsin.
En Desert Eagle.
5 av 5
En Desert Eagle.

Experten svarar: Så farligt är det att spela Counter-Strike

Ett av Sveriges mest populära datorspel, Counter-Strike, går ut på att skjuta ihjäl motståndarlaget. Hur påverkar det våra unga?


Datorspelandet är populärare än någonsin, och ett av de allra mest populära spelen är Counter-Strike. Ett spel där två lag med fem personer i varje försöker skjuta ihjäl varandra.

Det låter kanske inte så bra, men hur skadligt kan ett spel vara egentligen?

Vi frågade Patrik Wincent, auktoriserad terapeut på Dataspelsakuten.se.

Är det en fara för unga?

– För dem flesta så är det ingen fara, det är ett spel precis som alla andra och som man skall kunna njuta av. Dock så är det vissa som kan fara illa av att spela för mycket, och som fastnar i ett tvångsbeteende. Det finns en hel del fall där man har dött på grund av spelande i kombination med att man dygnat och dricker energidrycker, säger Wincent.

Hur många timmar om dagen/i veckan är det farligt att sitta och spela?

– För att kunna definiera en hälsosam ”fritidsaktivitet” så ligger det någonstans mellan ett par timmar per dag, säger Wincent och fortsätter:

– På vår mottagning ser vi killar som spelar allt från 40 - till 90 timmar i veckan. Vi brukar tycka att 20 timmar i veckan är en hyfsad rekommendation. Börjar vi lämna dessa ramar så kan det börja uppstå problem just för att då finna det oftast ingen tid att gör andra saker i livet. Ta ansvar i hemmet, skola, läxor, sportaktivitet, socialisera sig och så vidare.

Bildkälla

Däremot höjer han ett varningens finger för att sitta vaken för länga, eller LAN:a.

– Det kan dock bli en direkt hälsofara för ungdomar som ofta ”dygnar” ingen sömn, i kombination med energidrycker, snabbmat och sockerprodukter. Samtidigt som att dom spelar FPS (First Person Shooter) spel som till exempel Counter-Strike, där vi har sett i studier att det utsöndrar stresshormoner, berättar Wincent.

Han utvecklar:

– Varför? Jo för att vi som människor har ett inbyggt ”Fight or flight” system som vi människor har haft sen stenåldern. Så fort vi ser ett hot, som till exempel en björn, så höjer vi vår puls, våra pupiller blir små, vi kan springa snabbare, och vi blir betydligt starkare, vår kropp blir alert.


Bildkälla

– Detta för att vi skall kunna springa från ett hot eller kunna mer effektivt attackera ett byte. En massa adrenalin och kortisol utsöndras då i våra kroppar. Ännu idag har vi ett inbyggt ”Fight & flight” system, våra kroppar har inte förändrats, däremot behöver vi inte längre springa från björnar.

– Dock när vi sitter framför en skärm och spelar FPS spel, kan inte vår kropp skilja sig från en riktig fara eller när vi spelar ett spel som Counter-Strike som går ut på att attackera eller försvara, avslutar han.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att du blir påverkad av att spela CS?
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.