Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten svarar: Så farligt är det att spela Counter-Strike

- 19/04/2016, 13:30 -
Hur farligt är det egentligen?
1 av 5

Hur farligt är det egentligen?

Patrik Wincent

Förstaplatsen för Counter-Strike-turneringen på Dreamhack i Malmö gav 100 000 dollar.
2 av 5

Förstaplatsen för Counter-Strike-turneringen på Dreamhack i Malmö gav 100 000 dollar.

Patrik Wincent.
3 av 5

Patrik Wincent.

Patrik Wincent

CSGO är populärare än någonsin.
4 av 5

CSGO är populärare än någonsin.

En Desert Eagle.
5 av 5

En Desert Eagle.

Ett av Sveriges mest populära datorspel, Counter-Strike, går ut på att skjuta ihjäl motståndarlaget. Hur påverkar det våra unga?

Datorspelandet är populärare än någonsin, och ett av de allra mest populära spelen är Counter-Strike. Ett spel där två lag med fem personer i varje försöker skjuta ihjäl varandra.

Det låter kanske inte så bra, men hur skadligt kan ett spel vara egentligen?

Vi frågade Patrik Wincent, auktoriserad terapeut på Dataspelsakuten.se.

Är det en fara för unga?

– För dem flesta så är det ingen fara, det är ett spel precis som alla andra och som man skall kunna njuta av. Dock så är det vissa som kan fara illa av att spela för mycket, och som fastnar i ett tvångsbeteende. Det finns en hel del fall där man har dött på grund av spelande i kombination med att man dygnat och dricker energidrycker, säger Wincent.

Hur många timmar om dagen/i veckan är det farligt att sitta och spela?

– För att kunna definiera en hälsosam ”fritidsaktivitet” så ligger det någonstans mellan ett par timmar per dag, säger Wincent och fortsätter:

– På vår mottagning ser vi killar som spelar allt från 40 - till 90 timmar i veckan. Vi brukar tycka att 20 timmar i veckan är en hyfsad rekommendation. Börjar vi lämna dessa ramar så kan det börja uppstå problem just för att då finna det oftast ingen tid att gör andra saker i livet. Ta ansvar i hemmet, skola, läxor, sportaktivitet, socialisera sig och så vidare.

Bildkälla

Däremot höjer han ett varningens finger för att sitta vaken för länga, eller LAN:a.

– Det kan dock bli en direkt hälsofara för ungdomar som ofta ”dygnar” ingen sömn, i kombination med energidrycker, snabbmat och sockerprodukter. Samtidigt som att dom spelar FPS (First Person Shooter) spel som till exempel Counter-Strike, där vi har sett i studier att det utsöndrar stresshormoner, berättar Wincent.

Han utvecklar:

– Varför? Jo för att vi som människor har ett inbyggt ”Fight or flight” system som vi människor har haft sen stenåldern. Så fort vi ser ett hot, som till exempel en björn, så höjer vi vår puls, våra pupiller blir små, vi kan springa snabbare, och vi blir betydligt starkare, vår kropp blir alert.


Bildkälla

– Detta för att vi skall kunna springa från ett hot eller kunna mer effektivt attackera ett byte. En massa adrenalin och kortisol utsöndras då i våra kroppar. Ännu idag har vi ett inbyggt ”Fight & flight” system, våra kroppar har inte förändrats, däremot behöver vi inte längre springa från björnar.

– Dock när vi sitter framför en skärm och spelar FPS spel, kan inte vår kropp skilja sig från en riktig fara eller när vi spelar ett spel som Counter-Strike som går ut på att attackera eller försvara, avslutar han.

Tror du att du blir påverkad av att spela CS?