Lördag 1 Okt
Stockholm

Minderåriga spelar bort stora summor pengar online – med CS:GO-skins

Att spela bort skins är riktigt lätt. Oavsett din ålder.
1 av 6
Att spela bort skins är riktigt lätt. Oavsett din ålder. Foto:
En AWP med olika skins.
2 av 6
En AWP med olika skins. Foto:
På Steam market finns det skins för flera hundra euro.
3 av 6
På Steam market finns det skins för flera hundra euro. Foto:
Men att spela bort dem är förstås enkelt.
4 av 6
Men att spela bort dem är förstås enkelt. Foto:
AWP Boom.
5 av 6
AWP Boom. Foto:
AWP Asiimov.
6 av 6
AWP Asiimov. Foto:

Till det populära spelet Counter-Strike Global Offensive går det att spela med så kallade skins. Och dessa skins kan vara värda mycket pengar.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I datorspelet Counter-Strike går det att uppdatera sina vapen med så kallade "skins". De ser ut på olika sätt och är värda olika mycket pengar, en del flera hundra euro.

Skins kan man få på flera sätt, dels genom att spela mycket och hoppas att du får ett drop (ibland får du skins gratis).

Men du kan också öppna lådor (vilket kostar pengar) eller köpa på marknaden (vilket också kostar pengar) om du vill ha ett speciellt skin.

Men en annan variant som har blivit populär på sista tiden är att betta skins. I roulette-liknande spel på hemsidor som exempelvis CSGO Empire kan du lätt koppla upp ditt steamkonto och lägga in ditt skin, och hoppas att du vinner.

Detta har gjort att många minderåriga har börjat spela bort skins värda väldigt mycket pengar, något som Thomas Rowe, grundare för CSGO Empire, ser som ett problem.

– Vi är självklart bekymrade över att minderåriga spelar våra spel. Det är en utveckling vi jobbar hårt för att bekämpa, säger han till norska NRK.


Bildkälla: Faksimil Steam Market

För att betta online måste du vara 18 år. Men att skapa ett konto till spelplattformen Steam är lätt, och att lägga in sina skins på spelsidor är ännu lättare. Och det är inte bara i Norge det här har blivit ett problem för unga. Även ABC i Australien har tagit upp ämnet, och pratat med 18-åringe Jordan Bruce.

– Jag satsade alla mina pengar på skins. Jag var så inne i det, men sen gick det illa, säger han till ABC.

På svenska Lotteriinspektionen är de medvetna om problemet, men eftersom hemsidor kan registreras utomlands och servrar kan stå lite var som helst är det inte säkert att det faller under svensk lagstiftning.

– Vi brukar få frågor om detta och vi känner till att det sker. Kommer det in en anmälan till oss går vi vidare med den då, säger Jengish Ahangari, juridisk rådgivare på Lotteriinspektionen till Nyheter24.

Men det är svårt. För att en CSGO-bettingsida ska omfattas av Lotterilagen krävs det att sidan är skapad i Sverige, för en svensk publik, vilket de flesta sidor inte är.

Men om unga svenskar spelar bort skins värda tusentals kronor på dessa sidor, borde inte någon myndighet reglera detta?

– Som sagt, vi följer Lotterilagen, och kommer det in en anmälan på en sida så tar vi det vidare då. Är det lotteri? Är den svensk? Var befinner sig servern? Vilka är de juridiska personerna bakom? säger Ahangari.

En som bettat skins online är bland annat Paradise Hotel-vinnaren Robin "Mos" Andersson, men för honom gick det riktigt bra.

Har du spelat med skins?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.