Inget Counter-Strike i Tyskland – efter att München-skytten ska ha spelat

- 01/08/2016, 10:50 -
Münchendådet krävde nio människors liv.
1 av 3

Münchendådet krävde nio människors liv.

Han sköt folk med invandrarbakgrund.
2 av 3

Han sköt folk med invandrarbakgrund.

Eftersom han spelade Counter-Strike valde tv-bolaget att stänga ner sina sändningar av spelet.
3 av 3

Eftersom han spelade Counter-Strike valde tv-bolaget att stänga ner sina sändningar av spelet.

Tyska tv-tittare fick inte se semifinalen eller finalen av helgens E-league. Sändningen stängdes ner efter uppgifter om att masskytten i München ska ha spelat spelet.

I mitten av juli i år skakades Tyskland och München av en blodig attack när flera människor sköts till döds i en stor galleria. Skytten ska ha varit Ali David Sonboly och han ska ha haft högerextrema åsikter, och de nio människor han sköt till döds hade alla invandrarbakgrund.

Sonboly ska enligt fler medier, bland annat CNN och New York Times, ha spelat ett antal first person-spel, bland annat Counter-Strike: Global Offensive, vilket fick det tyska tv-bolaget ProSieben MAXX att ta ner sina sändningar av E-Leauge-finalarena som spelades i helgen, skriver Polygon.

– Vi kan inte ignorera det faktum att glorifieringen av våld i onlinespel har en skadande effekt på unga människors utveckling, sa Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière efter dådet.

Den tyska tv-publiken fick därför inte se tyska Mousesports match mot polska Virtus Pro, och inte heller finalen mellan Virtus Pro och svenska Fnatic, som polackerna kunde vinna med 2–0.

– I dag har E-leagues sändning blivit inställd och tv-kanalen kommer inte att visa sina sista avsnitt. Vi tycker att det är synd att ett sånt dåd tar bort chansen för icke-esportare att se hur grym den här sporten kan vara, skriver tv-bolaget i ett pressmeddelande.

Bildkälla

Vi frågade tidigare i år experten Patrik Wincent hur farligt det är med Counter-Strike och hans svar kan du läsa här.

Vill du ha fler nyheter från Nyheter24? Ladda ner vår sköna app!

Tror du att Counter-Strike gör dig aggressiv?