Södertäljes fotbollskrig: "Värre än på 30 år"

- 09/11/2009, 20:02 -

Syrianskas ordförande är bestört: "Klubben beskylls indirekt för attentat mot Assyriska."

I slutet av september - efter säsongens derby mellan Syrianska och Assyriska - ökade spänningarna mellan de två Superettanklubbarna i Södertälje.

Assyriska Kulturhuset på orten förstördes i ett brandattentat och en utredning om grov mordbrand har inletts.

Den 24 september blev en ungdomsspelare tillhörande Assyriska grovt misshandlad på en krog i Södertälje av flera gärningsmän.

Enligt uppgifter var orsaken att han bar en klubbjacka.

Inför samma derby tidigare i höstas - vandaliserades Assyriskas tifoarrangemang.

Motsättningarna större än på 30 år

Dessa tre händelser är några av de incidenter som gör att motsättningarna mellan stadens två klubbar Assyriska och Syrianska är större än på 30 år.

Andreas Temiz är ordförande i Syrianska och han är orolig att våldet i staden kommer att öka om inte klubbarna för en bättre dialog.

Temiz hävdar även att Syrianska indirekt och felaktigt - blivit beskyllda för att ligga bakom dessa attentat och att det skadar klubben och samhället.

– Det har brunnit i deras klubblokal. Vi tycker det är oansvarigt att Syrianska indirekt beskylls för detta, säger han till Nyheter24.

Vill föra bättre dialog

– Dessutom är det en av deras ungdomsspelare (Gabriel Awrohum) som råkat illa ut på krogen i Södertälje för att han bar en klubbjacka. Indirekt har klubben blivit beskyllda för detta, säger han och fortsätter:

– Det är alla fall i mitt och Syrianskas intresse att vi har en bra dialog så inte den här konflikten blir upptrappad och våldet fortsätter bland våra ungdomar. Det vill vi inte ha i vårat samhälle och vi måste samarbeta för att få stopp på våldsspiralen.

Hur ska ni arbeta för att minska motsättningarna mellan klubbarna?

– Just nu är det samarbetet obefintligt. Det måste finnas en dialog klubbarna emellan. Sådana här motsättningar - förutom namnen alltså - har det inte funnits sedan 70- 80-talet.

– Ärligt talat, de senaste två månaderna har det varit väldigt infekterat klubbarna emellan. Vi har försökt kontakta dem via mail men inte fått något svar. Det är i vårt intresse att kunna träffas vid ett möte och reda ut problemen, säger Temiz och fortsätter:

– Sedan förra derbyt har stämningen varit infekterad. Vi får hoppas att tiden läker sår. Vi är ju samma folkgrupp.

Vad betyder det då för Syrianska att Assyriska inte tog klivet upp till allsvenskan?

– Vår verksamhet bygger inte på om Assyriska går upp i allsvenskan eller inte. Det hade blivit stora derbymatcher mot Djurgården med om de hade åkt ner.

Sargon De Basso är presskontakt hos Assyriska.

Han känner inte för att kommentera Syrianskas intresse av att ses för att reda ut motsättningen mellan klubbarna.

– Jag kan bara hänvisa till pressmeddelandet vi publicerade efter derbyt. Att dra upp det här nu när vi missat platsen i allsvenskan känns inte relevant, säger De Basso.

Nyheter24 har förgäves sökt Assyriskas ordförande Nail Yoken.

Skrivet av: