Tisdag 24 Maj
Stockholm

Skandalspelarna Allsvenskan vill glömma

Peter Ijeh friades för allt.
1 av 3
Peter Ijeh friades för allt. Foto: ADAM IHSE/SCANPIX
Dulee Johnson - allsvenskans största skandalspelare någonsin?
2 av 3
Dulee Johnson - allsvenskans största skandalspelare någonsin?. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Yannick Bapupa dömdes till fängelse.
3 av 3
Yannick Bapupa dömdes till fängelse. Foto:

Det handlar om våldtäkt, slagsmål, misshandel och rattfyllor. Här är Allsvenskans största skandalspelare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fler skandaler

Nyheter24 har även listat de största otrohetsskandalerna någonsin. Klicka här för att läsa om de smaskiga avslöjandena som har skakat idrottsvärlden.

Det är inte bara ute i Europa som skandalspelarna härjar fritt. Även Allsvenskan har fått smaka på hårdhänta och korkade lirare som har en tendens att jämt och ständigt göra bort sig.

Här är några som Nyheter24 minns.

Dulee Johnson, AIK

Det här måste nog vara allsvenskans största skandalspelare genom tiderna. Mittfältaren hade redan gjort sig till ett namn innan han kom till AIK från Häcken, men det var när han lirade i Stockholm som saker och ting verkligen spårade ur.

Den 14 februari 2008 rapporterades det att han var misstänkt för rattfylleri och olovlig körning. Han greps utanför nattklubben Soap Bar och flera ögonvittnen beskrev liberianen som märkbart påverkad.

Johnson friades dock av Svea hovrätt. Men det var knappast första gången liraren skulle hamna på kant med lagen. Två år senare åtalades han, men även den förre landslagsmålvakten , i en stor kopplerihärva.

Fotbollsprofilerna friades först av tingsrätten, men hovrätten ändrade sedan domen och dömde bägge två till dagsböter för sexköp.

Den 13 oktober var det dags igen för Dulee. Den 15 oktober 2010 åtalades han ännu en gång. Men trots att han var misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt, friades han av tingsrätten den 6 december. Dagarna senare bröt AIK kontraktet med liraren.

Peter Ijeh

Peter Ijeh har egentligen inte gjort så jättemycket. Men han var inblandad i den stora skattebrottshärvan som skakade IFK Göteborg hösten 2005.

Ijeh,s om förhördes av polis, friades så småningom. Den dåvarande klubbdirektören Mats Persson och kassören Janne "Plånbok" Nilsson dömdes dock till fängelse.

Åren senare var Ijeh på farten igen. Den här gången hade han misstänktes han för mordhot mot en aspirant från Kronofogden när hans bil skulle utmätas.

"Om någon tar bilen, då kommer någon att dö”, ska han ha skrikit enligt förundersökningsprotokollet.

Ijeh friades även den här gången.

Yannick Bapupa

Den förre Difaren har också haft stora problem med lagen. Den 24 juli 2007 dömdes han för misshandel, olaga frihetsberövande och olaga hot mot hans fru av Gävle tingsrätt.

Han dömdes till skyddstillsyn med övervakning och 90 timmars samhällstjänst samt 80 timmars gruppterapi. Han fick även betala 40 tusen kronor till staten. Skötte han inte sig kunde dömas till fängelse.

Det stannade dock inte där. Han hade precis blivit klar för Kalmar FF när han dömdes till två års fängelse för våldtäkt på en 19-årig kvinna. Spelaren överklagade domen till Högsta domstolen, som valde att inte pröva fallet.

Klubben fick dessutom rätt att sparka honom, vilket de även gjorde.

Kommentera
Kopiera länk
Dela