1 av 7
- Foto: JONAS EKSTRÖMER/ Scanpix
2 av 7
- Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
3 av 7
- Foto: Jessica Gow/ Scanpix
4 av 7
- Foto: Charles Krupa/Ap/SCANPIX
5 av 7
- Foto: MANU FERNANDEZ/ Ap/ SCANPIX
6 av 7
- Foto: Rich Schultz/ Scanpix
7 av 7
- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Lista: Tränarnas mardrömsdebuter

Halmstads nya tränare Jens Gustafsson fick en riktig holmgång till debut - 0-4 mot Bangura (AIK). Nyheter24 tröstar därför med en lista som visar att det kan hända även den bästa.


Jens Gustafsson

... tog över som tränare i Halmstad efter att Josep Clotet Ruiz hade fått sparken. HBK som måste börja vinna matcher, de är överlägset sist på bara sju poäng. I Gustafssons debut för Halmstad mötte de AIK och få stryk med 4-0. Ibrahim Bangura hade stor lekstuga och gjorde samtliga fyra. Nu måste Gustafsson dra ett par kaniner ur hatten för att halläningarna ska fortsätta vara ett allsvenskt lag 2012.

Alex Ferguson, Manchester United. 1986.

Skotten är en instution i Manhester United och kan efter otaliga titlar titulera sig Sir Alex Ferguson. Men någon glimrande debut fick han inte. United förlorade nämligen borta mot Oxford med 2-0. Men Ferguson ryckte upp laget efter nederlaget och tog klubben från 21:a plats till den elfte första säsongen vid rodret.

Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg. Svenska landslaget. 2000.

Lagerbäck och Söderberg blev Lars-Tommy för första gången borta mot Spanien. Men efter matchen hade till och med Tommy Söderberg svårt att vara positiv, Sverige blev utspelade och utklassade när Spanien vann med 4-0. Men duon lät sig inte nedslås av det - och tog landslaget till mängder med VM- och EM-slutspel.

Hasse Backe. Panathinaikos. 2006.

Svensken lämnade FC Köpenhamn för den grekiska storklubben. Efter tre ligamatcher låg Backe och hans mannar trea i ligan med två vinster. I första matchen i europaspelet spelade han oavgjort mot ukrainska Metalurg. Mardrömsstart? Ja, i alla fall i Grekland. Hasse Backe fick fly ner i omklädningsrummet när stolar haglade mot tränaren och spelarna. Ett par timmar senare blev det officiellt att han fick sparken. Det blev bara fyra matcher för Backe i Grekland.

Josep "Pep" Guardiola. Barcelona. 2008.

Trotjänaren Guardiola fick drömjobbet i Barcelona. I sin första som tränare för världens bästa spelare blev det förlust med 1-0 mot... Numancia. Men såhär tre år efter debuten kan nog katalanen le åt minnet - han har efter det vunnit mer eller mindre allt som går att vinna i klubbväg. Och det Barcelona han nu förfogar över anses vara ett av tidernas bästa lag.

Jörgen Lennartsson, Stabaek. 2011.

Det här måste vara den värsta debuten för en tränare - någonsin. Förre U21-tränaren handplockades för att ersätta Jan Jönsson som vann norska ligan med Stabaek. Men Lennartsson förlorade i sin första match mot Lilleström. Hemma. Med 7-0! Hans kommentar efter matchen? "Vi kan i alla fall vara nöjda med att vi skapade tio heta chanser".

Pelle Johansson. Brage. 2011.

Borlängeklubben Brage skulle föryngras. Så efter att man säkrat kontraktet i superettan släppte man fram tränartalangen Pelle Johansson. Pelle skulle fungera som en långsiktig lösning. I debuten blev det förlust med 4-1 hemma mot Ängelholm och han fick lämna efter... fyra matcher, gamle tränaren Lennart "Kral" Andersson ersatte. 

Rikard Norling, Malmö FF. 2011.

Solnafavoriten lämnade Assyriska och tog över Malmö FF. Och i första matchen väntade tränarens gamla klubb, AIK. Det måste vara en något tudelad Norling som fick se Gnaget vinna med 2-0, och sätta den första spiken i de regerande mästarnas guldambitioner. Under hela matchen skanderade dessutom AIK-fansen "Rikard Norling håller på Gnaget".

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

2 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

2 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

3 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

3 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.