Lista: Matcherna Martin Hansson aldrig glömmer

- 16/08/2011, 10:10 -
Thierry Henrys ökända handssituation som satte stopp för Martin Hanssons aktiva deltagande i VM-slutspelet i Sydafrika.
1 av 5

Thierry Henrys ökända handssituation som satte stopp för Martin Hanssons aktiva deltagande i VM-slutspelet i Sydafrika.

MICHEL EULER/SCANPIX

Måndagens uppenbara straffsituation.
2 av 5

Måndagens uppenbara straffsituation.

STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Shay Given, mindre glad på Martin Hansson.
3 av 5

Shay Given, mindre glad på Martin Hansson.

FRANCOIS MORI/SCANPIX

Förtvivlan persionifierad av Giovanni Trappatoni efter att Martin Hansson tilldömt Frankrike det felaktiga målet. Ett mål som sedermera innebar att fransmännen avancerade till VM på bekostnad av Irland.
4 av 5

Förtvivlan persionifierad av Giovanni Trappatoni efter att Martin Hansson tilldömt Frankrike det felaktiga målet. Ett mål som sedermera innebar att fransmännen avancerade till VM på bekostnad av Irland.

LAURENT REBOURS/SCANPIX

Kaos utspelade sig nyligen i matchen mellan Syrianska och Helsingborgs IF.
5 av 5

Kaos utspelade sig nyligen i matchen mellan Syrianska och Helsingborgs IF.

SÖREN ANDERSSON/SCANPIX

Martin Hansson är, återigen, i blickfånget efter att ha missat en av årets mest uppenbara straffsparkar. Här är några av "Sveriges bästa domares" grövsta tabbar.

Apropå måndagens undermåliga domarinsatser från Jonas Eriksson och en mer välkänd herre, väljer nu Nyheter24 att lyfta fram vår förnämaste, och i särklass mest internationellt berömda domare - Martin Hansson - och hans mindre lyckade insatser.

Till historien hör att domarkåren utstår alldeles för mycket obefogad kritik. Men ibland bör det även belysas när det går käpprätt åt fel håll. Vilket det bland annat gjorde en kväll på Stade de Paris under våren 2010.

Frankrike - Irland

– Jag är inte bara besviken. Jag är även väldigt ledsen, sa den irländske förbundskaptenen Giovanni Trappatoni som var ordentligt upprörd efter det mest uppmärksammade domslutet i en VM-kval match på den här sidan högertrafikens intåg.

Den svenska domartrion hade missat hur världsstjärnan Thierry Henry, med flit, tagit bollen med handen. Resultatet av tilltaget blev mål för fransmännen och avancemang till världsmästerskapen i Sydafrika. Och vi minns alla hur den respekterade brittiska tidningen The Guardian beskrev händelsen i sin liverapportering:

"Fram till Gallas mål hade Hansson skött sitt jobb utmärkt, sen, på en sekund, sparkade han hela Irland rakt i pungen".

Men det olyckliga är att det inte är första gången som Hansson blivit syndabock bland fansen på öarna mitt i Nordhavet.

Porto - Arsenal

Åttondelsfinal i Champions League. Arsenal spelar borta på Estádio do Dragão mot ett livsfarligt Porto. Londonlaget hade i sedvanlig ordning med sig den gnälligaste professorn som någonsin suttit på en avbytarbänk.

När Sol Campbell helt ohotad passar bollen till sin egen målvakt, samtidigt som den (för matchen) olycklige Lukas Fabianski plockar upp läderkulan, blåser Hansson för indirekt frispark. Helt korrekt domslut och inget man kan klaga över. Men vad som följer blir en kakafoni av misstag.

Till synes stressad inte bara ger Hansson bollen till en av hemmaspelarna, han mer eller mindre lägger upp den på ett silverfat. Sedan låter han spelet rulla på trots att han befinner sig i vägen för försvarande engelsmän. Målet banade vägen för Portos avancemang och på presskonferensen efter var Arsene Wenger minst sagt rasande.

Hammarby - Gais

Under den senaste säsongen som Bajen befann sig i allsvenskan gästades de av Gais hemma på söderstadion. Matchen 2009 skulle måhända inte gå till historien som domartabbarnas grövsta övertramp eller en särskilt intressant drabbning. Däremot levererade Hammarbys Emil Johansson ett stycke svensk fotbollshistoria när han efter kampen fick en mikrofon framför sig.

Vad som följde var en harang riktad mot den, enligt SvFF, bäste svenske domaren till dags dato:

IFK Norrköping - AIK

Martin Hanssons insats i matchen mellan Peking och Gnaget kanske inte faller in under blekingesonens sämsta insatser. Däremot ligger den där, purfärskt i minnet, och det är framför allt en bild på en framstormandes Kwame Karikari som etsat sig fast i minnesloben hos AIK-publiken.

Nu vann förvisso Stockholmsklubben matchen. Men kavalkaden av kritik har ändock inte lagt sig. Straff ska vara straff, menar fansen. Att det sedan florerar konspirationsteoretiska idéer på allehanda AIK-forum slår ändå inte hål på den uppenbara frågan. Vad händer med den svenska domarkåren?

Någon slags slutsats

Vid längre kritiska artiklar om domarna och dess roll på en fotbollsplan ska det alltid lyftas fram hur vanskligt svårt deras yrke är. Tusentals individer står vid sidan av planen, majoriteten kraftigt partiska åt antingen det ena eller andra hållet. Tempot är högt och beslut ska fattas på bara ett fåtal tiondelar.

Men med det sagt. När Sveriges (enligt Fifa och SvFF) bästa domare, sporadiskt underpresterar bör det, precis som Emil Johansson är inne på, kritiseras.