Får tevetittarna se Mervin Celik göra succé på "Fotbollskväll"?
1 av 3
Får tevetittarna se Mervin Celik göra succé på "Fotbollskväll"? - Foto: THOMAS JOHANSSON/SCANPIX
De får även visa repriser från allsvenskan.
2 av 3
De får även visa repriser från allsvenskan. - Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIX
Silly Season även för tevekanalerna. Nu står det klart att SVT köper rättigheterna till bland annat svenska cupen.
3 av 3
Silly Season även för tevekanalerna. Nu står det klart att SVT köper rättigheterna till bland annat svenska cupen. - Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

SVT:s fotbollssatsning - köper sämsta teverättigheterna

Svensk fotboll återvänder till SVT.


När börjar avtalet gälla?

SVT har köpt fotbollsrättigheter av konkurrenten TV4. Det innebär att kanalen nu kommer få sända repriser från allsvenskan. Men detta först efter nästa säsong.

Samtidigt får kanalen även rättigheten att exklusivt sända från den svenska cupen. Något som de får göra först 2012 - och därefter fram till 2015.

SVT storsatsar på svenskt fotboll - genom att köpa rättigheterna till Svenska cupen av TV4. En cup som genom åren kontinuerligt har tappat i popularitet.

Men trots det hoppas kanalens sportchef Per Yng på att kunna nå ut till fler än vad TV4 lyckades med.

– Vi tror att det finns potential i cupen. Den kan passa in bra hos oss och i public service-uppdraget. Vi kan göra den till ett huvudnummer på ett sätt som TV4 inte har gjort, eftersom de har så många andra fotbollsrättigheter, säger han till Aftonbladet.

Yng fortsätter:

– Det här är lite obruten mark och jag tror att det går att göra god sportjournalistik kring de tidiga omgångarna, när stora lag besöker lite mindre orter och lag i de lägre serierna. Det blir en stegrande historia, fram till semifinaler och final. Vi har några år på oss och vi ska bygga det ordentligt, förhoppningsvis till något riktigt bra.

Får visa repriser

Det var efter segdragna förhandlingar med TV4 som SVT till slut kunde värva två delar av TV4:s stora fotbollspaket, som kanalen köpte för omkring 1,5 miljoner kronor under det gångna året.

Det innebär dels att de från och med 2012 kommer få sända den Svenska cupen exklusivt till och med 2015, men även att de får visa höjdpunkter från allsvenskan.

– Vi har saknat svensk livefotboll. Nu dök chansen upp och då tog vi den. Vi är nöjda, det här ska bli bra, säger Yng.

/
/
/
SVT
/
/
TV
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.