Helsingborg är svenska cupmästare.
Helsingborg är svenska cupmästare. - Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX
Kalmar FF slog in kvitteringen precis innan pausvilan.
Kalmar FF slog in kvitteringen precis innan pausvilan. - Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX
Men det räckte inte mot Helsingborg.
Men det räckte inte mot Helsingborg. - Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX
Hemmalaget var alldeles för starka.
Hemmalaget var alldeles för starka. - Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX

Helsingborg vann Svenska Cupen

Supercupen, SM-guld och nu Svenska Cupen. Helsingborg har haft ett makalöst år i Sverige.

Försvarade cupguldet

Helsingborg försvarade cupguldet hemma på Olympia inför runt 9 500 åskådare.

Stämningen var på topp under hela matchen och efter slutsignalen smällde fyrverkerierna precis utanför arenan.

HELSINGBORG. Helsingborg hade redan vunnit supercupen och SM-guld. Nu slog de även Kalmar FF i cupfinalen - och plockade alltså säsongens tredje titel.

– En eloge till alla spelare som har varit så duktiga, säger tränaren Conny Karlsson till TV4 direkt efter matchen.

Mästarlaget tog genast hand om taktpinnen och satte drabbningens första mål, efter att anfallaren Alvaro Santos - enkelt och helt omarkerad - nickade in 1-0 från nära håll.

Men trots att det var hemmalaget som dominerade fullständigt, så skulle ändå kvitteringen komma tack vare en makalös slängnick av Erik Israelsson precis innan pausvila.

– Slarvigt! De har inte haft någonting på hela halvleken… och så gör de 1-1, säger en besviken Christoffer Andersson till TV4 i paus.

Iskallt avgörande

Lagkaptenen skulle dock få sin revansch. Skånelaget slog till med en blixtsnabb kontring där holländaren Rachid Bouaouzan iskallt passade fram till May Mahlangu. Sydafrikanen tackade och gjorde 2-1 bakom en storspelande Petter Wastå med blotta kvarten kvar att lira.

Minuterna senare var det dags igen. KFF-målvakten drog ned Bouaouzan och domaren blåste straff direkt. Fram klev Andersson som hur iskallt som helst chippade in bollen i mål. Desto värre blev det för Kalmar FF när den IFK Göteborg-klare spelaren Daniel Sobralense fick sitt andra gula kort med fem minuter kvar av matchen.

– Vi har haft en helt makalös säsong och som gräddet på mosen får vi dessutom vinna cupen här hemma, säger HIF-tränaren.