Filmen "Det andra laget" ställer fotbollen till svars.
1 av 4
Filmen "Det andra laget" ställer fotbollen till svars. - Foto: Melinda Reyes Hiltunen/TT Bild/Montage
Mirza Tule funderar kring normer inom fotbollen.
2 av 4
Mirza Tule funderar kring normer inom fotbollen. - Foto: Melinda Reyes Hiltunen
Mirza Tule och hans kursare spelade in filmen som en del i utbildningen.
3 av 4
Mirza Tule och hans kursare spelade in filmen som en del i utbildningen. - Foto: Melinda Reyes Hiltunen
Mirza Tule och sportkrönikören Simon Bank.
4 av 4
Mirza Tule och sportkrönikören Simon Bank. - Foto: Melinda Reyes Hiltunen

Fotbollsfilmen som vågar ifrågasätta manlighetsnormen

Manliga machostereotyper, homosexualitet som något avvikande och pratet om skillnaden mellan dam- och herrfotboll. Mirza Tule och hans studentkollegor har gjort en film om fotbollens normer. En film som vågar ifrågasätta.


"Det andra laget"

EN FILM AV: 

Malin ArrendellAnders DanielssonMelinda Reyes HiltunenAlexander RudenstenKristianne Sjaastad och Mirza Tule studenter vid Linköpings universitet.

MEDVERKANDE: 

AndreasEmil Möllerström, Alva NilssonNikolaSimon BankKlara FridhOlof LundhErik NivaLinus WahlqvistAmir HuskanovicAnnaMaria JanssonFrida KalmJohanna ReimersVendela Schönberg och Felicia Sedell.

#derbyfest

Du deltar väl i Nyheter24:s kampanj DERBYFEST – JA TACK? 

En kampanj för ett fredligare Fotbollssverige – fritt från hat och våld.

Läs mer här: #derbyfest

Fotboll, en av världens största sporter. En boll på en plan, ben som springer. Något som egentligen bara borde vara en tävling på kul. Men så finns de där – alla grådaskiga normer. Vad som är okej och inte. Mentaliteten, tugget. Snacket om damer och herrar.

Studenten och fotbollsspelaren Mirza Tule har tillsammans med fem kursare spelat in filmen "Det andra laget". En film som handlar om just det. Varför fotbollen ibland är så exkluderande, när den i stället borde vara totalt inkluderande och accepterande.

– Idén kom till efter att jag som fotbollsspelare funderat lite kring hur det egentligen ser ut i omklädningsrummen och på plan. Vilka normer som råder, säger Mirza till Nyheter24.

Tar Fotbollssveriges experter till hjälp

Det och hur det är att vara homosexuell och våga komma ut som spelare, om det är skillnad inom dam- och herrfotboll och varför media väljer att uppmärksamma vissa och andra inte är några av ämnena som Mirza funderar kring i filmen.

Till sin hjälp har han ett antal kända profiler som gör sitt för att förklara varför det ser ut som det gör. Profiler som krönikören Erik Niva, journalisten Johanna Reimers, kommentatorn AnnaMaria Jansson, krönikören Simon Bank, Fotbollskanalens chef Olof Lundh och damfotbollsexperten Alva Nilsson. För att nämna några.

Från Erik Niva får han svaret att den manliga mentaliteten härstammar från slutet av 1800-talet och industrialismen när karlarna hävde i sig öl efter fabriksjobbet om helgerna och sedan gav sig ut för att spela. Ett spel där man slogs och försvarade, en gammal omodern mentalitet. Något som fotbollen än i dag utgår ifrån – där det inte finns plats för den som anses avvikande.

– Som fotbollsspelare får du uppleva många väldigt grova skämt som man annars inte skulle skämta om med sina kompisar. Något som fått mig att reflektera kring det utanförskap som kan skapas, säger Mirza.

Att påverka rådande normer

– Jag har märkt att efter att jag börjat prata om det har även mina kompisar börjat få en annan syn på frågan. För annars diskuterar man det inte. Man diskuterar inte homosexualitet och feminism i omklädningsrummet. 

Vad tycker du att man som enskild individ kan göra för att minska homofobin och allt fokus på manlighet?

– Jag tror att i takt med att fler spelare kommer ut och att damfotbollen växer så kommer något att hända. Vi lever i en värld där olikheterna blir färre och färre. Så jag hoppas att det kommer att bli skillnad. Om 20 till 30 år kommer det nog att ha förändrats, säger Mirza Tule till Nyheter24 och fortsätter:

– Visst har även tränarna ett ansvar. Det är svårt för mig, som själv inte spelat på elitnivå att veta hur man ska göra där, men med inställning kommer man långt.

Se filmen av Mirza och hans kursare från Linköpings universitet nedan:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!