En debatt om elitsatsning inom ungdomsfotbollen pågår i Sverige.
En debatt om elitsatsning inom ungdomsfotbollen pågår i Sverige. - Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

Klubb lät Bajens elitsatsande barn vinna med 32–0 – i protest

Enskede IK tröttnade på Hammarbys elitsatsning inom ungdomsfotbollen. Därför lät de sina tioåringar spela i en serie för 13-åringar, för att statuera ett absurt exempel.


Under de senaste åren har det pågått en debatt inom svensk fotboll angående hur stor elitsatsning man ska ha bland barn och ungdomar. En del tycker att man i tidig ålder ska försöka få spelarna så bra som möjligt och lägga stor vikt vid resultaten, medan andra tycker att det viktigaste är att barnen har roligt.

När Enskede IK:s pojkar födda 2001 skulle möta Hammarbys motsvarighet i P01 division 4 fick de reda på att Hammarby skulle ställa upp med spelare födda 2003, skriver Dagens Nyheter. Hammarby skulle alltså ställa upp med ett lag elvaåringar mot Enskedes 13-åringar eftersom att de ville att deras spelare skulle matchas mot svårare motstånd.

"Dåligt hur vi än gör"

Enskedes ledare för 01-laget, Magnus Pettersson, ansåg att det skulle vara direkt skadligt att låta sina 13-åringar spela matchen när Hammarby kom med ett yngre lag.

– Vi ville möta ett lag av rätt ålder. Hade vi vunnit hade man sagt ”jaja, det var ju mot 03” och hade vi förlorat hade det varit ”va – förlorade ni mot 03?”. Det blir dåligt hur vi än gör, säger han till Dagens Nyheter.

Ställde upp med tioåringar

Enskede bestämde sig därför för att låta sina tioåringar spela, för att statuera ett absurt exempel. Klubben förberedde spelarna på att de skulle förlora med stor marginal, vilket också skedde när Hammarby vann med hela 32–0.

Enskede hade på förhand försökt göra en rolig grej av matchen, både för sina tioåringar och för sina 13-åringar, för att spelarna inte skulle bli för knäckta av storförlusten.

– De gjorde en grej av att de mötte ett akademilag och att de skulle få hamburgare och glass efteråt. De kämpade på och gjorde sedan storartade prestationer när de mötte killar i sin egen ålder dagen därpå. Så de påverkades ingenting, säger Pettersson till Dagens Nyheter.

"Man lär sig av att förlora"

När Dagens Nyheter träffar några av de tioåriga spelarna är de alla överens om att klubben gjorde rätt som lät de spela mot Hammarbys elvaåringar.

– Man lär sig av att förlora egentligen. Man lär sig minst lika mycket av det som av att vinna, säger Valter Alvem som spelade i matchen.

Hammarbys vd Henrik Kindlund ser dock inget problem med att hans klubb tänkte ställda upp med spelare som var yngre än det tänkta motståndet i serien. Han menar att det har sett ut så inom Stockholmsfotbollen de senaste 30 åren.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

1 timme sedan

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

2 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

2 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

3 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

idag 12:34
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.