Fredag 12 Aug
Stockholm

Klubb lät Bajens elitsatsande barn vinna med 32–0 – i protest

En debatt om elitsatsning inom ungdomsfotbollen pågår i Sverige.
En debatt om elitsatsning inom ungdomsfotbollen pågår i Sverige. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

Enskede IK tröttnade på Hammarbys elitsatsning inom ungdomsfotbollen. Därför lät de sina tioåringar spela i en serie för 13-åringar, för att statuera ett absurt exempel.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under de senaste åren har det pågått en debatt inom svensk fotboll angående hur stor elitsatsning man ska ha bland barn och ungdomar. En del tycker att man i tidig ålder ska försöka få spelarna så bra som möjligt och lägga stor vikt vid resultaten, medan andra tycker att det viktigaste är att barnen har roligt.

När Enskede IK:s pojkar födda 2001 skulle möta Hammarbys motsvarighet i P01 division 4 fick de reda på att Hammarby skulle ställa upp med spelare födda 2003, skriver Dagens Nyheter. Hammarby skulle alltså ställa upp med ett lag elvaåringar mot Enskedes 13-åringar eftersom att de ville att deras spelare skulle matchas mot svårare motstånd.

"Dåligt hur vi än gör"

Enskedes ledare för 01-laget, Magnus Pettersson, ansåg att det skulle vara direkt skadligt att låta sina 13-åringar spela matchen när Hammarby kom med ett yngre lag.

– Vi ville möta ett lag av rätt ålder. Hade vi vunnit hade man sagt ”jaja, det var ju mot 03” och hade vi förlorat hade det varit ”va – förlorade ni mot 03?”. Det blir dåligt hur vi än gör, säger han till Dagens Nyheter.

Ställde upp med tioåringar

Enskede bestämde sig därför för att låta sina tioåringar spela, för att statuera ett absurt exempel. Klubben förberedde spelarna på att de skulle förlora med stor marginal, vilket också skedde när Hammarby vann med hela 32–0.

Enskede hade på förhand försökt göra en rolig grej av matchen, både för sina tioåringar och för sina 13-åringar, för att spelarna inte skulle bli för knäckta av storförlusten.

– De gjorde en grej av att de mötte ett akademilag och att de skulle få hamburgare och glass efteråt. De kämpade på och gjorde sedan storartade prestationer när de mötte killar i sin egen ålder dagen därpå. Så de påverkades ingenting, säger Pettersson till Dagens Nyheter.

"Man lär sig av att förlora"

När Dagens Nyheter träffar några av de tioåriga spelarna är de alla överens om att klubben gjorde rätt som lät de spela mot Hammarbys elvaåringar.

– Man lär sig av att förlora egentligen. Man lär sig minst lika mycket av det som av att vinna, säger Valter Alvem som spelade i matchen.

Hammarbys vd Henrik Kindlund ser dock inget problem med att hans klubb tänkte ställda upp med spelare som var yngre än det tänkta motståndet i serien. Han menar att det har sett ut så inom Stockholmsfotbollen de senaste 30 åren.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

AIK vidare i Europa efter straffdrama

Publicerades: 3 timmar sedan

Bekräftat: Qatar-VM tidigareläggs en dag

Publicerades: 3 timmar sedan

Gyllene EM-start för Italien

Publicerades: igår 21:14

Asoro sänkte Sepsi igen – Djurgården till playoff

Publicerades: igår 21:01

Stallmästaren vill inte se sig som en hjälte

Publicerades: igår 20:17

Åstedts finaldrama – fick sjukvårdshjälp

Publicerades: igår 19:31

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.