1 av 2
AIK-fansens banderoll mot Malmö FF ("pedofili"-delen syftar på MFF-backen Miiko Albornoz, som dömts för sexbrott).
2 av 2
AIK-fansens banderoll mot Malmö FF ("pedofili"-delen syftar på MFF-backen Miiko Albornoz, som dömts för sexbrott). - Foto: TT

AIK: Därför tar vi inte politisk ställning

På onsdagen gick AIK Fotboll ut med ett "klargörande" på sin hemsida om att de inte tar ställning för eller emot politiska partier. Men varför?


AIK:s uttalande i sin helhet

"Då det 2014 är valår vill AIK passa på att göra följande klargörande: AIK är Sveriges största klubb och i Allmänna Idrottsklubben är alla välkomna. AIK håller sig emellertid utanför partipolitik och tar inte ställning för eller emot enskilda partier.

AIK vill inte förknippas med ett enskilt parti eller en viss politisk inriktning. AIKaccepterar inte heller att namnet AIK eller vårat klubbmärke används av enskilda politiska partier eller enskilda politiker vars ändamål är att stärka dem personligen och/eller deras politik."

Under onsdagen gjorde AIK Fotboll ett officiellt uttalande där man noga poängterade sin ställning som opolitisk förening. 

"AIK håller sig utanför partipolitik och tar inte ställning för eller emot enskilda partier", skriver klubben på den officiella hemsidan. 

– Vi gör det för att det är valår. AIK är en opolitisk förening som bjuder in alla. Vi vill inte bli inblandade i någon politik, säger ordföranden Johan Segui till Nyheter24. 

Gör ni det på grund av krav från supportrar? 

– Nej, så är det väl inte. AIK är medlemsklubb, och vi tror på en person och en röst. Vi bryr oss om demokratin. 

Det har alltså inget men fansen att göra? 

– Nej, inte vad vi känner till. Men vi hoppas att supportergrupperingar håller med och tycker som vi, säger Segui. 

Gästade Fi i Almedalen förra året

Sanningen är dock att supportrar på olika internetforum och sociala medier varit kritiska till flera händelser. Sofia B Karlsson, som driver ett jämställdhetsprojekt för AIK:s räkning under namnet "Fotboll för alla" har kritiserats, bland annat efter att en länk med information från fjolårets Almedalsvecka spridits på nätet. 

Då gästade hon Feministiskt initiativ under ett torgmöte, som representant för AIK Fotboll.

På olika AIK-forum och på Flashback kritiserades även en av klubbens styrelseledamöter i juni för en text med rubriken "AIK = Fotboll för alla" i matchprogrammet inför AIK-Brommapojkarna. I texten tog han ställning mot rasism och nazism, samt även mot Sverigedemokraterna – menar kritikerna. Texten har senare plockats ned från AIK:s hemsida och officiella Facebooksida.

Hamnade i bråk med Ekeroth

AIK:s supportergrupperingar, bland annat huliganfalangen Firman Boys, har drivit en hårdför linje mot vad de menar är politiska ställningstaganden – även i andra klubbar. När AIK mötte Malmö FF på bortaplan höll bortaklacken upp en banderoll som bland annat kritiserade MFF-fansen för att vara politiska.

Banderollen ansågs vara en protest mot MFF:s ställningstagande mot nazism efter att en MFF-supporter knivhuggits av nazister efter en feministisk manifestation på kvinnodagen den 8 mars.

Natten till söndagen hamnade en grupp AIK-supportrar i bråk med Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth i Halmstad. Enligt SD-toppen själv var det supportrar från en av AIK:s så kallade ultrasgrupper som konfronterat honom.

Även denna händelse har kritiserats av andra AIK-supportrar på sociala medier.

AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stina Nilsson byter sport – igen

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.

Förlorade benet i Hamas attack – ska spela EM

1 timme sedan
När Hamas attackerade en musikfestival den 7 oktober förlorade Ben Binyamin sitt högra ben. Nu ska han vara med i EM för amputerade fotbollsspelare. Jag trodde aldrig att jag skulle spela fotboll igen, säger han.

Apple nära rättigheterna till nya klubblags-VM

2 timmar sedan
Teknikjätten Apple ska vara nära ett avtal med Fifa om TV-rättigheterna till nästa års klubblags-VM, enligt New York Times.

Svensken återupptog karriären – hos CL-mästaren

2 timmar sedan
Från målvaktstränare i Alingsås – till målvakt hos Champions League-mästaren Magdeburg. Mikael Aggefors, 39, är tillbaka i hetluften igen.

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

2 timmar sedan
Herrlandslaget tog sig inte till fotbolls-EM i sommar, men en svensk domartrio får i alla fall göra resan till Tyskland. 35-årige huvuddomaren Glenn Nyberg är tillsammans med sina assisterande domare Andreas Söderkvist och Mahbod Beigi uttagna till EM, som inleds den 14 juni, skriver Aftonbladet.