Flera Fifa-pampar gripna på lyxhotell – efter FBI-räd

- 27/05/2015, 07:48 -
Sepp Blatter finns inte bland de gripna – men flera av hans medarbetare.
1 av 5

Sepp Blatter finns inte bland de gripna – men flera av hans medarbetare.

TT/Ap

Jack Warner.
2 av 5

Jack Warner.

TT/Ap

Mohammed bin Hammam
3 av 5

Mohammed bin Hammam

Ap

Blatter ska ha utretts.
4 av 5

Blatter ska ha utretts.

TT/Ap

VM 2022 spelas i Qatar.
5 av 5

VM 2022 spelas i Qatar.

TT/Ap

Eventuellt inte årets mest chockerande nyheter.

Fifa är väl inte direkt kända som världens mest sympatiska organisation, men nu verkar det i alla fall hända något. Enligt New York Times har nämligen ett flertal Fifa-toppar haffats av schweizisk polis på ett femstjärnigt lyxhotell i Zürich. Det hela ska ha skett efter en begäran från det amerikanska utrikesdepartementet och enligt CNN kan åtal komma att väckas mot hela 14 Fifa-pampar för en rad olika ekonomiska brott.

Bild: TT

Gripandet ska vara en följd av en tre år lång FBI-utredning. Den ständigt aktuelle Fifa-presidenten Sepp Blatter ska inte finnas bland de som kan åtalas, men enligt CNN har hans namn utretts tidigare och bland de gripna finns flera nära medarbetare bland de som kan vänta sig ett åtal. Knappast kanonnyheter för Blatter vars framtid som Fifa-president avgörs på fredag då 79-åringen ställer upp för omval för ytterligare fem år i toppen av Fifa.

Bild: TT

Den med lite koll på Fifa kan snabbt konstatera att det inte direkt är första gången som organisationen och dess företrädare anklagas för korruption. Tidigare har bland annat den qatariske Fifa-toppen Mohammed bin Hammam stängts av på livstid efter korruptionsskandaler och den förre viceordföranden Jack Warner misstänks ha tagit emot stora summor strax efter det att beskedet om att Qatar får anordna VM basunerats ut till världen.

Bild: TT

Känner man för att grotta ner sig lite mer i vilken typ av organisation Fifa är så kan man alltid titta på det succéklipp som John Oliver gjorde strax innan förra årets fotbolls VM där det bland annat hävdas att Fifa och korruption hör ihop på samma stt som jordnötssmör och sylt.

Kika här: