Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så utsätts svenska barn för rasism inom fotbollen

Barn i svenska lag utsätts för regelbundet för rasistiska glåpord.

Barn i svenska lag utsätts för regelbundet för rasistiska glåpord.

TT Bild

Ofta är det föräldrar till barn i motståndarlaget som står för det värsta hatet.

Ofta är det föräldrar till barn i motståndarlaget som står för det värsta hatet.

TT Bild

Sport | 17/07/2017 12:50

​Grovt rasistiska påhopp är inte ovanliga inom idrottsvärlden, visar en granskning.

Det är Göteborgs-Posten som ringt runt till fotbollsklubbar med barnlag i Göteborg. Samtliga klubbar ligger i områden där en stor del av de boende invandrat till Sverige, eller har föräldrar med invandrarbakgrund.

Tränare fick svara på om det är vanligt med rasistiska kränkningar inom fotbollen – och resultatet är förkrossande.

Åtta av tio av de tillfrågade svarade att rasistiska påhopp förekommer. Ännu mer oroande är att tränarna berättade att det ofta är föräldrar som ligger bakom hatet.

"Så gör man inte i Sverige"

– Det är jättevanligt. Våra barn blir alltid misstänkliggjorda. Jag vet inte hur många gånger jag hört "svartskallar" eller "så gör man inte i Sverige" när vi är borta på matcher. Det är inte ens roligt att åka längre, säger tränaren Hector Valeria på Solväders FC i Biskopsgården till GP.

Andra tränare berättar att barnen till och med kallas för n-ordet under matcher – återigen av föräldrar till barn i motståndarlaget.

Bildkälla: TT Bild

Rundringningen visar att det är vanligast med rasistiska påhopp bland pojklagen, men att även flickor i slöja utsätts. 

Enligt tränaren Henrik Sätterberg från Västra Frölunda IF kommer glåporden ofta från föräldrar till barn i de “lite finare” stadsdelarna i Göteborg.

"Hur ska vi lära barnen hur man beter sig"

– Det jobbigaste är stämpeln dessa barn får på sig. Och hur ska vi lära barnen hur man beter sig, när andra vuxna skriker "invandrarjävlar" efter dem. De blir jätteledsna, säger Daniel Ketels på Angereds IS.

Flera av tränarna som GP pratat med vill se mer samarbete klubbarna emellan, för att motverka ett “vi och dom”-tänk.

– Det har blivit ett väldigt "vi och dom". Vi måste besöka varandra mer. Kanske träna ihop och äta en pizza tillsammans efteråt så att killarna kan se att "de är ju precis som oss", säger Pradip Morjaria i Gunnilse IS till Göteborgs-Posten.

Läs också om hur sexårige Bradleys död får en av världens största fotbollsstjärnor att bryta ihop.

Blev du också ledsen av att läsa det här? Titta på det här klippet från en fotbollsmatch – det pojkarna gör kommer att få dig på bättre humör:

Har du spelat fotboll?