Barn i svenska lag utsätts för regelbundet för rasistiska glåpord.
1 av 2
Barn i svenska lag utsätts för regelbundet för rasistiska glåpord. - Foto: TT Bild
Ofta är det föräldrar till barn i motståndarlaget som står för det värsta hatet.
2 av 2
Ofta är det föräldrar till barn i motståndarlaget som står för det värsta hatet. - Foto: TT Bild

Så utsätts svenska barn för rasism inom fotbollen

​Grovt rasistiska påhopp är inte ovanliga inom idrottsvärlden, visar en granskning.


Det är Göteborgs-Posten som ringt runt till fotbollsklubbar med barnlag i Göteborg. Samtliga klubbar ligger i områden där en stor del av de boende invandrat till Sverige, eller har föräldrar med invandrarbakgrund.

Tränare fick svara på om det är vanligt med rasistiska kränkningar inom fotbollen – och resultatet är förkrossande.

Åtta av tio av de tillfrågade svarade att rasistiska påhopp förekommer. Ännu mer oroande är att tränarna berättade att det ofta är föräldrar som ligger bakom hatet.

"Så gör man inte i Sverige"

– Det är jättevanligt. Våra barn blir alltid misstänkliggjorda. Jag vet inte hur många gånger jag hört "svartskallar" eller "så gör man inte i Sverige" när vi är borta på matcher. Det är inte ens roligt att åka längre, säger tränaren Hector Valeria på Solväders FC i Biskopsgården till GP.

Andra tränare berättar att barnen till och med kallas för n-ordet under matcher – återigen av föräldrar till barn i motståndarlaget.

Bildkälla: TT Bild

Rundringningen visar att det är vanligast med rasistiska påhopp bland pojklagen, men att även flickor i slöja utsätts. 

Enligt tränaren Henrik Sätterberg från Västra Frölunda IF kommer glåporden ofta från föräldrar till barn i de “lite finare” stadsdelarna i Göteborg.

"Hur ska vi lära barnen hur man beter sig"

– Det jobbigaste är stämpeln dessa barn får på sig. Och hur ska vi lära barnen hur man beter sig, när andra vuxna skriker "invandrarjävlar" efter dem. De blir jätteledsna, säger Daniel Ketels på Angereds IS.

Flera av tränarna som GP pratat med vill se mer samarbete klubbarna emellan, för att motverka ett “vi och dom”-tänk.

– Det har blivit ett väldigt "vi och dom". Vi måste besöka varandra mer. Kanske träna ihop och äta en pizza tillsammans efteråt så att killarna kan se att "de är ju precis som oss", säger Pradip Morjaria i Gunnilse IS till Göteborgs-Posten.

Läs också om hur sexårige Bradleys död får en av världens största fotbollsstjärnor att bryta ihop.

Blev du också ledsen av att läsa det här? Titta på det här klippet från en fotbollsmatch – det pojkarna gör kommer att få dig på bättre humör:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du spelat fotboll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Florida vann efter galna räddningar

1 timme sedan

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

2 timmar sedan
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

3 timmar sedan
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.