Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Halvtidskollen – hur siade tränarna?

- 02/07/2009, 15:57 -

I helgen börjar Allsvenskan igen efter en månads uppehåll. Inför säsongstarten fick alla tränare tippa toppen och botten. Hur står sig tränarnas tips när nästan halva serien är spelad?

Nyheter24 ger dig koll.

Tränarnas tre favoriter var tydliga: IFK Göteborg, Elfsborg och fjolårsvinnarna Kalmar. Med Malmö och Helsingborg som bubblare.

En större flopp än Kalmar är svårt att tänka sig. Med en usel inledning och en sjunde plats inför omstarten har de regerande mästarna en lång uppförsbacke framför sig.

– Utmaningen blir att bygga ett nytt lag, sa Nanne Bergstrand i april. Det kan man hålla med om. Det lär inte bli någon ny gata för honom i år.

Inte heller Malmö har levt upp till förväntningarna. De ligger i mitten av tabellen och behöver behålla skärpan i varje match.

I stället har AIK arbetat sig upp till topp fyra. Något som också var målsättningen inför säsongen enligt tränaren Mikael Stahre.

De flesta ville inte gissa på vilket lag som kunde åka ur. Antingen passade man på den frågan eller svarade "nykomlingarna". Sällan har detta stämt så väl som på Örgryte.

Janne Carlsson ville vara kvar "utan att vara inblandade i nedflyttningsstriden". Att de skulle hålla sig kvar är lika otroligt som att Zlatan skulle återvända till Malmö. Santos, Allbäck och nya tränaren Åge Hareide måste trolla å det grövsta för att rädda det sämsta laget i Allsvenskan på länge.

De andra nykomlingarna tycks klamra sig kvar lite bättre. BP:s blygsamma förhoppning om att vara bland de tretton bästa infrias: man ligger på plats tolv och överraskade alla genom en klockren inledning på säsongen.

I mitten har Gefle överraskat. Topp tio är målet och det kan de hålla. Med en sjätteplats just nu har de miniskrällt.

För Hammarbys del har det mest varit ned ned och sedan ännu mer ned. Fyra från slutet och stora ekonomska problem är förutsättningarna inför omstarten. Uppförsbacken är lång. Att nå målet om kvalifikation för internationellt spel låter otroligt.

Inte många av tränarna slog sig för bröstet och lyfte fram sitt eget lag. Är man nykomling vill man etablera sig. Är man favorittippad siktar man på topp fyra och inget högre.

Undantaget var Djurgården.

Zoran Lukic ville ha sitt DIF på topp tre. Förutom att laget ligger näst sist har Zoran också fått sparken. Innan säsongens start ville han: "Utveckla vårt eget spel och våra spelare. Lyckas vi med det kan det bära långt." Man kan lugnt konstatera att det inte gått så bra med den ambitionen hittills.

Tom Prahl planerade att göra ett topplag av Trelleborg. Många höjde kanske lite på ögonbrynen inför det, men laget har faktiskt smugit sig upp och parkerat sig på en femte plats. Många av tränarna nämner också Prahl som en favoritkollega.

På lördag börjar omgång tretton. Det kommer bli en spännande höst.

Skrivet av: