Polisen står redo att rycka ut för Djurgårdens skull - gratis. Frågan är dock hur mycket Gnaget kommer tvingas betala i september.
Polisen står redo att rycka ut för Djurgårdens skull - gratis. Frågan är dock hur mycket Gnaget kommer tvingas betala i september. - Foto: Mats Andersson / SCANPIX

Djurgården slipper betala polisen - AIK:s vd ser rött

Stockholmsderby blir allt mer infekterat efter polisens beslut att inte belasta Djurgården för kvällens säkerhetsnota.


Läs mer om betalningsansvaret

Här finner ni länspolismästare Carin Götblads insändare som splittrar fotbollssverige i två delar.

Här ger Nyheter24:s Hammarbyskribent, Gustav Gelin, en detaljerad kritik till Götblads debattartikel.

STOCKHOLM. Djurgårdens IF slipper undan med att betala notan för polisens insats under kvällens stora derby. Råsunda ser ut att fyllas till bredden av förväntansfulla fotbollssupportrar som vill kicka igång årets allsvenska säsong med en gigantisk fest.

Samtidigt kommer det, som alltid, finnas ett par människor med annat än fest i sikte. Individer som söker bråk och trubbel. Något som polisen använder som argument för den nya lag som egentligen trädde i kraft vid månadsskiftet.

– Jag, personligen, är helt för att lagen om att klubbarna ska stå för notan. Det är ju några av deras supportrar som missköter sig och då ska inte resten av samhället behöva punga ut pengar för deras idioti, säger Kristina Holgersson, chef för uttryckningsenheten i Norrort till Nyheter24.

Men så blir alltså inte fallet. Djurgården slipper undan de miljonbelopp som varit en het potatis de senaste veckorna.

"Djurgården Fotboll har inte ålagts att betala några kostnader för bevakningen av derbyt." skriver kvällens hemmalag på sin hemsida.

"Fullständigt befängt"

Dock blir soppan mer invecklad. Polisen har medgett att de inte tänker ta betalt till och med april månad. Returderbyt mellan AIK och Djurgården spelas däremot i september. Något som nu får AIK:s vd, Annela Yderberg, att se rött.

– Hela det här förslaget är helt befängt. Det är en väldigt olustig situation som uppstår när polismyndigheten sitter på ett monopol kring säkerheten och sen själva bestämmer priset, säger hon till Nyheter24.

– Att vi kommer behöva betala poliskostnaderna i höst är självklart inte heller optimalt.

Samtidigt är det en mer eller mindre enig poliskår som debatterar från den andra sidan av denna fråga.

– Jag kan inte annat än att hålla med om lagförändringarna. Självklart förstår jag att det får lite konstiga konsekvenser, men vi måste komma till botten med läktarvåldet, säger Kristina Holgersson.

– Vi kan inte låta barnfamiljer vara rädda när de ska se på fotboll.

"Man måste dra en gräns"

Länspolismästaren, Carin Götblad, släppte som Nyheter24 tidigare dokumenterat en otroligt kritiserad debattartikel i Dagens Nyheter. På nätforum och sociala medier har kritiken svämmat över.

Men hon har samtidigt inte bara fått medhåll från kollegan Kristina Holgersson - även utav professorn i statsvetenskap på Göteborgs universitet, Ulf Bjereld.

– En hel del av hennes förslag stöder jag även om en del går lite väl långt.

Men kan inte för stora inskränkningar göra läktarkulturen sämre?

– Jo, det kan det. Men för mig går gränsen vid våldsanvändning, där måste man dra gränsen.

AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

1 timme sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.