Djurgården håvar in de riktigt stora stålarna "hemma" mot AIK.
1 av 2
Djurgården håvar in de riktigt stora stålarna "hemma" mot AIK. - Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX
Djurgården slipper dessutom betala polisens faktura.
2 av 2
Djurgården slipper dessutom betala polisens faktura. - Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Gnagets hemmaarena ger Djurgården mångmiljonvinst

Men blir matchens segermarginal lika stor som den ekonomiska?


Matchen som saknar all logik

Det är inte mycket som varit logiskt inför kvällens Stockholmsderby på Råsunda Stadion. Till en början har förslaget om att klubbarna själva ska stå för polisens nota mött mängder med kritik och motargument.

Men inte  nog med det.

Nu står det alltså klart att Djurgården kommer plocka hem den stora pengasäcken från AIK:s egen hemmaarena.

Enligt uppgifter till Nyheter24 handlar det om summor uppemot 15 miljoner som tillfaller den blårandiga klubben från Östermalm.

STOCKHOLM. Det bör vid det här laget vara bekant för de flesta sportintresserade att Djurgården drabbar samman med AIK i den första omgången av årets allsvenska säsong.

När lottningen blev klar och hatmötet låg vid horisonten var det många som suckade från det gulsvarta ledet. Men invid Klocktornet på Stockholms Stadion var det helt andra miner.

Tack vare derbypremiären håvar närmligen Djurgården in (vid skrivande stund) minst 15 miljoner svenska kronor på öppningsmatchen.

– Ja, det måste vara något slags rekord, det tror jag verkligen, säger Stockholmsklubbens biljettansvarige, Thomas af Geijerstam till Nyheter24.

– Det är klart att vi visste att det skulle vara gynnsamt för oss att få AIK i öppningsmatchen. Men att vi dessutom är hemmalag gör allting så mycket bättre.

30 000 fler än i fjol

Djurgårdens första hemmamatch under fjolårets säsong blev en tyst och tom sådan. DIF fick spela inför tomma läktare efter att en Djurgårdssupporter knockat en spelare ur Assyriska.

– Då fick vi ju inte en spänn. Så man kan faktiskt säga att vi nästan drar in 30 000 mer betalande till denna premiär än motsvarande match förra året.

Men inte nog med de enorma biljettintäkterna. Under måndagen blev det även klart att DIF inte tvingas betala de extra avgifterna till polisen. Belopp som förmodades vara i miljonklassen.

500 kronor biljetten

Efter att man subtraherat bort Norra Stå från de 30 000 betalande besökarna landar man helt sonika på en siffra som angränsar till 23 000 människor.

Av dessa 23 000 är det endast drygt 6 500 som kommer ställa sig på Södra läktaren tillsammans med de övriga från Järnkaminerna. Därmed är det uppskattningsvis 16 500 personer som kommer betala mer än 500 kronor för en biljett.

Glädjen vet inga gränser hos den biljettansvarige. Han har svårt att hålla tillbaka leendet när han konstaterar att:

- Även om jag är fel man att snacka vår övergripande ekonomi med, så kan jag lugnt säga att det här var verkligen något vi behövde.

AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!