Fredag 21 Jan
Stockholm

Det blir inget omspel för Syrianska - AIK

Det blir inget omspel efter skandalen i Södertälje.
1 av 5
Det blir inget omspel efter skandalen i Södertälje. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Det kastades in smällare på planen. Och mot domaren Daniel Wärnmark, som fick uppsöka sjukhus efter smällen.
2 av 5
Det kastades in smällare på planen. Och mot domaren Daniel Wärnmark, som fick uppsöka sjukhus efter smällen. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Både Syrianska och AIK kan förlora matchen med 3-0.
3 av 5
Både Syrianska och AIK kan förlora matchen med 3-0. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Om det blir poängavdrag skulle Syrianska hamna på minuspoäng - något som aldrig hänt tidigare i allsvenskans historia.
4 av 5
Om det blir poängavdrag skulle Syrianska hamna på minuspoäng - något som aldrig hänt tidigare i allsvenskans historia. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Teteh Banguras röda kort gäller fortfarande och han blir avstängd i AIK:s nästa match.
5 av 5
Teteh Banguras röda kort gäller fortfarande och han blir avstängd i AIK:s nästa match. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Det kommer inte att bli något omspel för Syrianska - AIK. Nu riskerar båda lagen att tilldömas en 0-3-förlust.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så säger regelboken:

Våld mot funktionär

Om förenings ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match eller i anslutning därtill brukat våld mot funktionär, har respektive beslutande organ rätt att besluta om högst sex poängs avdrag.

I tävlingar administrerade av SvFF beslutar SvFF:s Disciplinnämnd. I övriga tävlingar beslutar berört SDF.

SÖDERTÄLJE. Måndagens fotbollsmatch mellan Syrianska och AIK spårade ur totalt. Hemmalaget tog ledningen - och bara moment senare fick AIK:s Teteh Bangura rött kort direkt efter en ful stämpling på målvakten Dwayne Miller.

Då brakade helvetet lös.

Ett tiotal smällare kastades in på planen och en landade precis vid assisterande domaren Daniel Wärnmark som fick föras till sjukhus med tinnitus. Till slut beslutade man att avbryta matchen.

Nu är det bekräftat att det inte kommer att bli något omspel lagen emellan. Reglerna säger att det lag som gör sig skyldig till att matchen bryts ska förlora med 3-0.

– Rent teoretiskt kan båda klubbarna förlora med 3-0. Om båda klubbarna har medverkat till att det blivit en sådan säkerhetsstörning så att matchen måste brytas kan båda förlora, säger disciplinnämndens ordförande Kenneth Thallinger till Sveriges Radio och slår fast att omspel inte är ett alternativ.

Beslut om bestraffning kommer om tidigast en vecka

Eftersom domare Wärnmark skadades vid matchen riskerar även båda lagen ett poängavdrag på upp till sex poäng. Det som räknas som våld mot funktionär är samma som gäller vid en misshandel i den vanliga brottsbalken.

Som Nyheter24 rapporterat tidigare under tisdagen spelar det ingen roll vilket lag supportarna tillhör eftersom det är Syrianska som har ansvaret för hela arenan - utom AIK:s klacksektion.

Beslutet om bestraffning kommer om tidigast en vecka. Disciplinnämnden väntar på rapporter från matchdelegat, domare och ett yttrande från båda klubbarna.

Om det skulle bli ett poängavdrag för båda klubbarna skulle AIK:s två segrar raderas. Och Syrianska skulle hamna på minuspoäng - något som aldrig inträffat i allsvenskans historia.

Det har även beslutats att Teteh Banguras röda kort fortfarande gäller. Han är alltså avstängd när AIK möter Örebro hemma den 2 maj.

Se skandalscenerna i Södertälje:

Kommentera
Kopiera länk
Dela