Djurgårdens Gale spelar för slavkontrakt

- 29/04/2011, 09:57 -
Djurgårdens nye mittback Gale Agbossoumonde ägs av ett företag som heter Traffic.
1 av 3

Djurgårdens nye mittback Gale Agbossoumonde ägs av ett företag som heter Traffic.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

En agent säger att det handlar om "människohandel", enligt Aftonbladet.
2 av 3

En agent säger att det handlar om "människohandel", enligt Aftonbladet.

CARL SANDIN / BILDBYRÅN

De styr vart den amerikanska talangen ska spela.
3 av 3

De styr vart den amerikanska talangen ska spela.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Djurgårdens nye mittback - Gale Agbossoumonde - har kontrakt med ett företag som bestämmer vart han ska spela.

STOCKHOLM. Inför säsongen skrev Djurgården ett lånekontrakt med lagkaptenen i USA:s U20-lag, Gale Agbossoumonde. Men det var inte på spelarens beviljan - utan det var ett företag mittbacken har kontrakt med som valde destinationen.

– Allt som händer, alla order vilket lag jag ska spela i, bestämmer de. De frågar vad jag föredrar och jag pratar med min familj, men jag har inget att säga till om till sist. Jag har inte komplett makt, säger DIF-backen till Aftonbladet.

Gale har varit i ett gäng klubbar på sistone. I slutet av 2009 lånades han ut till den portugisiska klubben Bragas juniorlag. Han lyckades till sist spela till sig en tröja i a-laget - men då flyttade han till Estoril i andraligan. Och nu har han kommit till Djurgården.

I höst tror amerikanen att flyttlasset kommer att gå till Mexiko. Men det är inte heller något som han har kontroll över. Det är företaget Traffic som har kontrakt med Gale och således bestämmer vart han ska spela.

– Människohandel, säger en svensk agent om DIF-backens situation.

"Jag tillhör Traffic"

En av de ansvariga i Traffic är förre landslagsspelaren Fernando Clavijo. Han berättar att företaget jobbar för talangernas bästa - och att de bara kommer med goda råd, inget tvång som Gale hävdar.

– Nej, så är det inte. Det är självklart alltid upp till spelaren var han vill gå. Ingen kan tvinga i väg en spelare till en annan klubb. Ingen kan tvinga honom att skriva på ett kontrakt, säger Clavijo.

Enligt Clavijo är det fortfarande Estoril som äger den nuvarande Djurgårdsbacken, men samtidigt är det Traffic som äger Estoril. Gale är dock säker på vilken klubb han tillhör.

– Ingen alls. Jag tillhör Traffic.