Pär Hansson tar sig för örat efter att knallskottet smällt bredvid honom.
1 av 15
Pär Hansson tar sig för örat efter att knallskottet smällt bredvid honom. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Här förs "supportern" av planen.
2 av 15
Här förs "supportern" av planen. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Toppmötet började med en fantastisk inramning.
3 av 15
Toppmötet började med en fantastisk inramning. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Det spelades faktiskt fotboll också. Här sätter Bouaouazan 1-0 målet som utlöste tumultet.
4 av 15
Det spelades faktiskt fotboll också. Här sätter Bouaouazan 1-0 målet som utlöste tumultet. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Vad krävs för att vi ska få slut på läktarvåldet? Hårdare tag från interna supportergrupper eller kraftigare tag från politiker och polis?
5 av 15
Vad krävs för att vi ska få slut på läktarvåldet? Hårdare tag från interna supportergrupper eller kraftigare tag från politiker och polis? - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Stefan Johannesson visar spelarna av planen.
6 av 15
Stefan Johannesson visar spelarna av planen. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Det var oroligt även innan matchen.
7 av 15
Det var oroligt även innan matchen. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
En, tyvärr, allt vanligare syn i Allsvenskan.
8 av 15
En, tyvärr, allt vanligare syn i Allsvenskan. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Här är personen som förstörde det lilla som fanns kvar av svensk fotboll.
9 av 15
Här är personen som förstörde det lilla som fanns kvar av svensk fotboll.
På läktarplats florerar både kärlek och hat. Men så länge föraktet stannar inför den egna gruppen och egentligen bara kommer till tals under ramsor är allt som det ska. För då är det aldrig frågan om ett hat i affekt.
10 av 15
På läktarplats florerar både kärlek och hat. Men så länge föraktet stannar inför den egna gruppen och egentligen bara kommer till tals under ramsor är allt som det ska. För då är det aldrig frågan om ett hat i affekt.
Man kanske inte ska bre på med den stora smörkniven, men det är uppenbart att 18-åringen momentärt förstört svensk fotboll.
11 av 15
Man kanske inte ska bre på med den stora smörkniven, men det är uppenbart att 18-åringen momentärt förstört svensk fotboll. - Foto: © Bildbyrån - 73281
HIF:s Erik Wahlstedt och Marcus Nilsson, ger sig på supportern i väntan på polis och ordningsvakter.
12 av 15
HIF:s Erik Wahlstedt och Marcus Nilsson, ger sig på supportern i väntan på polis och ordningsvakter.
Under tisdagen kan svensk fotboll fått sin halsartär kapad.
13 av 15
Under tisdagen kan svensk fotboll fått sin halsartär kapad. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Frågan är när svensk fotboll kan resa sig?
14 av 15
Frågan är när svensk fotboll kan resa sig? - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX /
15 av 15
- Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX

Ehrnberg: "Nu måste vi alla slå ett stenhårt slag för läktarkärleken"

Kan svensk fotboll överleva tisdagens stora dråpslag eller kan vi nu anmäla 18-åringen för dråp på fotbollen i Sverige?


Så säger reglerna: 2 kap 15 §:

"Om förenings ….vars ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match eller i anslutning därtill uppträder på ett sådant sätt att matchen inte kan genomföras eller måste avbrytas av domaren, ska den icke felande föreningen tillerkännas segern med målskillnaden 3-0..."

MALMÖ. Det är svårt nu. Det är svårt att förstå varför man älskar svensk fotboll så mycket. Det är svårt att tänka sig en framtid för allsvenskan. För nu har det skett igen. Exakt det som inte fick hända.

Läktarvåldet har spridit sig land och rike runt.

När 5 000 människor sjunger om kärlek är det svårt att inte unna dem allt gott. Även om de sjunger om hat, är det ett hat som begränsar sig till textrader och en spontan känsla på läktarplats.

Men det går inte längre att undgå individerna som tar en machete mot fotbollens hals och drar ett stilla snitt över dess aorta. Det går inte att undgå de som ser till att blodet strömmar ut. Och det är svårt att se hur fotbollen i Sverige ska överleva ytterligare ett övergrepp.

Ett övergrepp som får all kärlek som står upp i klackarna att rinna ut i rännstenen. Läktarvåldet får läktarkärleken att gå från en enorm rubrik i ett magasin till en skandalingress utan någon punkt.

Det är så det känns just nu.

Svensk fotboll kommer att resa sig igen. Svensk fotboll får inte förvandlas till en notis på sista sidan. Den får inte försvinna. Men det är svårt att inte se den gå upp i rök när enstaka individer raserar allt det som byggts upp, allt det som läktarkulturen givit oss. Just nu rämnar allt as we speak.

Det är känslan man känner.

18-åringen som under Skånederbyt sprang in på planen och puttade till Pär Hansson kan ha spikat igen likkistan för gott. Han kan på egen hand ha begravt åratal av debatt och diskussion, åratal av hårda tag från supportergrupper med målet att stävja våldet.

Nu måste politikerna agera, de måste sätta upp lagar och förordningar för att råda bot på problemen.

För nu är det rätt uppenbart att idioterna som förstör fått alldeles för stor röst. De har fått en alldeles för stor hammare till sitt förfogande. En hammare som de nu använt för att slå in den sista spiken i kistan. De är få och förstör för många.

I stället måste polisen, supportergrupperna, politikerna, de olika klubbarnas ledningsgrupper och exakt alla andra som värnar om svensk fotboll att ta hammaren i egna händer och slå ett slag för läktarkärleken.

Vi alla måste slå ett stenhårt slag för att bli av med allt jävla hat som finns i svensk fotboll. Enstaka idioter ska inte få vara ansiktet utåt för äkta supportrar.

AIK
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Huliganen: "Jag blev förbannad"
Därför attackerade 18-åringen Helsingborgsmålvakten.
Malmö accepterar all bestraffning efter huliganattacken
Skånederbyt förstördes av en idiot. Men som förening är Malmö FF redo att ta konsekvenserna. Det förklarade man i ett öppet brev i natt.
Widell: Vi måste hitta en lösning nu!
KRÖNIKA. Det här med derby är en fest för flera tusentals åskådare och supportrar, men inte en kväll som denna. Numera är det ett risktagande i att gå och kolla på svensk fotboll.Är det så det ska vara?Nej, givetvis inte och det måste till en lösning innan det är för sent.
Här är huliganen som förstörde fotbollsfesten
Domare Stefan Johannesson avbröt Skånederbyt sedan knallskott kastats in på planen och en huligan tagit sig in på planen och attackerat Helsingborgsmålvakten Pär Hansson.
Senaste nytt

Krig och spökstad – här är Häckens motståndare

1 timme sedan

Bellingham visade klassen för Real igen

igår 23:00
Jude Bellinghams första tid i Real Madrid kan summeras med ett ord: Succé. I 3–2-segern borta mot Napoli i Champions League låg engelsmannen bakom det mesta. Men det var Federico Valverde som fick sista ordet.

Ny nolla för Larsson – stoppade Modos trend

igår 21:40
Modo träffade målramen både en och två gånger. Leksand satte pucken i nät – och hade en storspelade målvakt. Jag tycker inte att de får så farliga chanser, säger Filip Larsson efter 4–0-segern.

Lindberg avgjorde – Gais på allsvensk plats

igår 21:16
Mållöst i över en timme. Sedan satte Julius Lindberg bollen i nät – och tog Gais upp till den allsvenska direktplatsen. Ett mål och vi vinner, jag är nöjd med min insats, säger han efter 1–0 hemma mot Öster i superettan.

Säsongen över för Hammarbys Erabi

igår 17:38
Säsongen är över för Hammarbys Jusef Erabi. En fotskada, som han råkade ut för i senaste matchen, 1–1 hemma mot IFK Göteborg, stoppar honom från spel under den allsvenska avslutningen.

RF:s styrelsemöte: Information från Nilsson

igår 16:34
Riksidrottsförbundets extrainsatta digitala styrelsemöte var snabbt avklarat. På agendan fanns en punkt: Information från ordförande Karl-Erik Nilsson. "Nästa möte är på fredag", skriver RF:s pressansvariga Anna Setzman till TT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.