Torsdag 9 Dec
Stockholm

"AIK störst i Solna - fyra i Stockholm"

AIK Fotbolls vd Annela Yderberg säger att det är "skarpt läge" just nu i arenafrågan.
1 av 3
AIK Fotbolls vd Annela Yderberg säger att det är "skarpt läge" just nu i arenafrågan. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Anders Ekegren (fp), kommunalråd i Solna, tror att AIK bara blir fjärde störst om de flyttar till Stockholms Stad.
2 av 3
Anders Ekegren (fp), kommunalråd i Solna, tror att AIK bara blir fjärde störst om de flyttar till Stockholms Stad. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Nationalarenan med intilliggande arenastad håller på att byggas i Solna.
3 av 3
Nationalarenan med intilliggande arenastad håller på att byggas i Solna. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Blir AIK en del av "Sveriges viktigaste projekt" eller drar klubben till Stockholmsarenan vid Globen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mutanklagelser och ökade kostnader

Sex högt uppsatta personer kring bygget av den nya nationalarenan står åtalade för mutbrott eller grov bestickning. Bland dessa märks framför allt kommundirektören Sune Reinhold, kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (m) och miljardären Erik Paulsson, ordförande i projekteringsbolaget.

En vecka innan mutanklagelserna meddelades det att arenan beräknas kosta en miljard mer än vad man tidigare trott.

SOLNA. Den omtalade Swedbank Arena i Solna har gått igenom ett hav av skandaler och underliga beslut. Bland annat skakades arenabygget nyss av en stor muthärva. Tre personer har blivit åtalade för förskingring.

– Det här är ett av Sveriges viktigaste projekt. Det hela handlar ju inte bara som själva Swedbank Arena, utan det är hela arenastaden. I den investeras det drygt 16 miljarder kronor, säger folkpartiets kommunalråd i Solna Stad, Anders Ekegren, till Nyheter24 angående att Swedbank Arena just skulle vara "Sveriges viktigaste projekt".

Han fortsätter:

– Det är inte på många ställen i Sverige där det investeras 16 miljarder kronor på en sådan liten plats.

Men den stora frågan gällande Swedbank Arena och svensk fotboll är självfallet huruvida AIK ska spela sina hemmamatcher på det nya skrytbygget.

"I Stockholm är de fjärde klubb"

Anders Ekegren är fortfarande inte helt säkert på vad som sker, men han är övertygad om att den nya nationalarenan är rätt scen för ett av Sveriges största lag.

– Skulle de lämna Solna, så skulle det inte vara bra för klubben. Här i Solna är AIK störst, medan de i Stockholm bara är kanske tredje eller fjärde största klubb, säger Ekegren och fortsätter.

– Vi vill verkligen att AIK ska spela på den här arenan. Spelar de inte på den här arenan måste ju andra typer av evenemang öka, framför allt kulturella sådana.

"Skarpt läge" i AIK Fotboll

Den stora rädslan som AIK länge haft inför Swedbank Arena är att den skulle vara för stor i förhållande till publiksnittet. Den nya nationalarenan ska vid fotbollsmatcher kunna ta in drygt 50 000 personer, medan den nuvarande endast får in 37 285.

Gnaget kan, förutom Swedbank, välja att spela på den snart färdigbyggda Stockholmsarenan.

– Vi har tagit emot två offerter som vi nu överväger. Det är lite, vad man kan kalla "skarpt läge" just nu, säger AIK Fotboll AB:s vd Annela Yderberg till Nyheter24.

Dessutom medger hon att AIK:s Fotbollsförening ser över möjligheterna att få bygga eget. Men det är långt fram i tiden, menar Yderberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela