Tobbe Hysén blev återigen avgörande för sitt IFK Göteborg.
AIK:s mittback var däremot inte lika glad som på den här bilden efter att ha blivit tunnlad. - Foto: Bildbyrån
Mohamed Bangura på marken - efter att ha gjort 1-0 för sitt AIK.
Mohamed Bangura på marken - efter att ha gjort 1-0 för sitt AIK. - Foto: Bildbyrån

Hyséns drömmål sköt bort AIK från guldstriden

Ett straffmål och ett drömmål dödade AIK:s alla drömmar om ett SM-guld. Och Tobias Hysén blev som vanligt avgörande för sitt IFK Göteborg

Matchfakta

Målskyttar

IFK Göteborg: Stefan Selakovic, Sebastian Eriksson, Tobias Hysén.

AIK: Mohamed Bangura.

Gula kort

AIK: Per Karlsson, Robert Åhman-Persson.

Domare: Jonas Eriksson.

Publik: 13 918.

GÖTEBORG. Prestigemötet mellan IFK Göteborg och AIK fick en riktig rivstart. Redan efter två minuter tog de svartgula ledningen genom den ständigt proffsaktuelle Mohamed Bangura. Ett långt inkast från högerkanten seglade över IFK-försvararna och in i straffområdet där Bangura, efter visst trassel, kunde vinkla in ledningsmålet bakom Erik Dahlin.

Men lyckan hos den allsvenska tabelltrean skulle visa sig vara kortvarig. Bara minuten efter ledningsmålet revs Blåvitts Sebastian Eriksson ner i straffområdet och domare Jonas Eriksson valde, trots kraftiga protester från AIK-lägret, att döma straff. Stefan Selakovic förvaltade sedan målmöjligheten på bästa sätt när han lurade ner Ivan Turina i ena hörnet och mycket säkert kunde placera in kvitteringsmålet mitt i målet.

Efter straffmålet tog hemmalaget över spelet mer och mer, och på ett inlägg från Adam Johansson tillät ett passivt AIK-försvar att den företagsamme Sebastian Eriksson kunde nå högst och nicka in 2-1 till IFK Göteborg. Ett resultat som sedan stod sig halvleken ut.

Hysén tunnlade Backman och avgjorde

Den andra halvleken bar till en början en viss AIK-prägel, men det lilla spelövertaget resulterade aldrig i några målchanser värda namnet. Istället kunde IFK - och framför allt en viss Tobias Hysén - punktera matchen i den 52:a spelminuten. I en snabb IFK-omställning tog den formtoppade anfallaren emot bollen på mittplan, tunnlade Niklas Backman och satte sedan full fart mot AIK-målet. Fri mot den väldige Ivan Turina placerade Hysén, på typiskt måltjuvsmanér, bollen i bortamålvaktens vänstra hörn.

Efter drömmålet blev återstoden av matchen mer eller mindre en transportsträcka mot slutsignalen. AIK försökte envist hota det blåvita försvaret, men fick inte ut mer än några halvchanser. Nu är loppet helt kört när det gäller SM-guld för Solnaklubben.