Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Henrik Rydström: "Jag förtjänar en staty"

- 14/08/2011, 13:31 -
Henrik Rydström är lagkapten och trotjänare i Kalmar FF.
1 av 3

Henrik Rydström är lagkapten och trotjänare i Kalmar FF.

PAUL MADEJ/SCANPIX

Han drar sig aldrig från att låta folk veta vad han tycker. Inte på plan, och heller inte vid sidan av.
2 av 3

Han drar sig aldrig från att låta folk veta vad han tycker. Inte på plan, och heller inte vid sidan av.

Patric Söderström/SCANPIX

Nanne Bergstrand fick en gata uppkallad efter sig, vad får Henrik Rydström?
3 av 3

Nanne Bergstrand fick en gata uppkallad efter sig, vad får Henrik Rydström?

Patric Söderström/SCANPIX

Kalmars nummer åtta talar ut om sina 18 år i klubben. Och varför han borde belönas med en staty.

KALMAR. Han är twitterkung, bloggare, ingen mästare på tevespel men alltjämt en spelare med kultförklarad status i den småländska klubben Kalmar FF.

När Henrik Rydström och hans Kalmar blev svenska mästare år 2008 visste stadens glädje inga gränser; laget hyllades på gator och torg där man togs emot som rena krigshjältar. Tränaren Nanne Bergstrand fick till och med en gata uppkallad efter sig. Det har inte Henrik Rydström fått, åtminstone inte än, men efter 18 år i klubben anser han sig vara värd någon form av belöning.

– Men inte en gata. För mig passar det nog bättre med en staty på något ogästvänligt ställe med mossväxt som du måste skrapa bort för hand. Sen ska det vara typ fyra kalmarspelare som vet om att den finns, säger lagkaptenen till Nyheter24.

Men det största klubben skulle kunna göra är betydligt enklare än att gjuta en staty, menar han, när han kommer med nästa förslag:

– Jag hoppas att de pensionerar nummer åtta när jag slutar. Det vore en fin gest.

Övervägde en flytt till AIK

Att stanna kvar i samma klubb i 18 år är ytterst ovanligt i dagens moderna fotboll där spelare skeppas till höger och vänster likt ett oadresserat kuvert. Men för KFF:s lagkapten är tryggheten mycket viktigare än att tjäna pengar i något holländskt mittenlag.

– Jag vill spela samma match året om dygnet runt. Om alla dagar hade sett likadana ut hade jag varit lycklig, säger mittfältaren.

Det har emellertid funnits klubbar som varit på jakt efter spelarens underskrift. AIK hörde av sig säsongen 08, förklarar han, när Solnaklubben upplevde en turbulent tid och var på jakt efter ledargestalt till laget. Och det är ingen hemlighet att han övervägde en flytt till huvudstaden.

– Jag har alltid drömt om att spela inför så passionerade fans som deras. Sen tror jag att den generella AIK:supportern och Henrik Rydström har mycket gemensamt, det finns någon slags galenskap i oss. Många tycker ju att AIK:arna är rabiata jävlar som bara förstör, men de har mycket mer glimt än vad de flesta tror.

Men när sedan Nanne Bergstrand knackade på dörren och bad lagkaptenen skriva på ett nytt kontrakt för KFF var det bara att lyda order. Åtminstone är det den officiella förklaringen till varför han stannade kvar i Kalmar.

De var inte på grund av alla tillmälen du fått utstå för dina tajta shorts?

– Alltså, det är ju rätt roligt att provocera AIK:arna. Det där med shortsen är ju ibland det enda man hör när man spelar på Råsunda. Fan, jag vet ju om att dem är tajta, det är liksom ingen nyhet, säger han och fortsätter:

– Det blir som att man spelar på det homoerotiska, särskilt om man är sådan spelartyp som jag. Utåt sätt är jag inte direkt mjuk, då blir det ännu roligare att förstärka de andra sidorna som kan finnas.

”Är sådana jävla holmgångar när vi lirar”

Och nu har han bestämt sig för att avsluta karriären i KFF. Han trivs för bra i småklubbens familjära samvaro för att överhuvudtaget överväga en flytt. Dessutom är det flera i laget som har barn i samma ålder, vilket gör att de håller ihop även vid sidan av planen. Men under den senaste veckan har KFF-spelarna inte haft mycket tid över till familjen.

– Vi har precis tagit ner ett Xbox till Guldfågeln Arena så nu sitter vi kvar efter träningarna och nöter Top Spin, det där tennisspelet, du vet. Det är sådana jävla holmgångar när vi lirar att vi glömmer bort tiden.

Vem är bäst då?

Paulus Arajuuri, han har spelet hemma så han fuskar ju lite. När hans fru går och lägger sig sätter han igång och tjuvtränar, sen håller han på och gör egna karaktärer som han tränar upp. Han sitter fan dygnet runt med det där, haha.

”Han är som en seriefigur”

Att det är högt till tak i spelartruppen har förmodligen inte undgått någon. När Henrik Rydström inte är upptagen med att spela fotboll, fördriver han tiden åt att låta omvärlden veta vad han tycker och tänker. Och ingen går säker, inte ens de egna lagkamraterna.

Vad är grejen med Twitter?

– Jag har ett starkt behov av att framföra mina tankar. I Kalmar tillåts jag ha åsikter om det egna laget och vara kritisk mot saker om jag vill det. Så hade det nog inte fungerat i en annan, större klubb.

Men varför twittrar du hela tiden om Tobias Karlsson??

"Tobinho" menar du? Det är rätt tacksamt att använda sig av honom, det bara händer saker kring honom hela tiden. Det är svårt att förstå hur han lyckas med allt.

– Han är som en seriefigur den killen, säger Rydström till Nyheter24.

På söndagen spelar Kalmar borta mot göteborgsklubben Gais.  Henrik Rydström kommer att spela från start.