Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Malmöstjärnan om de danska rasisthuliganerna

- 15/08/2011, 15:16 -
Solkorset bränns ceremoniellt av ORG-medlemmarna.
1 av 4

Solkorset bränns ceremoniellt av ORG-medlemmarna.

Aubynn spelar numera i Malmö FF.
2 av 4

Aubynn spelar numera i Malmö FF.

NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Jeffrey Aubynn i Århuströjan när det begav sig.
3 av 4

Jeffrey Aubynn i Århuströjan när det begav sig.

BJÖRN LINDGREN / BILDBYRÅN

Fotbollen har länge haft problem med rasism. Här håller Helsingborgs trupp upp röda kort mot rasismen inför ett derby mot MFF.
4 av 4

Fotbollen har länge haft problem med rasism. Här håller Helsingborgs trupp upp röda kort mot rasismen inför ett derby mot MFF.

LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

Malmö FF:s Jeffrey Aubynn spelade inför ORG-medlemmar och andra rasister under sin tid i Danmark.

MALMÖ. Efter avslöjandet om den hemliga danska organisationen ORG är fotbollsklubben AGF Århus högerextrema huliganer återigen på tapeten.

En som upplevt dem på nära håll är Malmö FF:s mittfältare Jeffrey Aubynn efter sin tid i Århus. Han menar att det var svårt att känna att man tillhörde samma förening när man visste om deras åsikter.

– Det är svårt att sympatisera med dem och känna någon samhörighet när man vet om det, säger han till Nyheter24.

"Ryktet gick ju att de inte gillade mörkhyade"

När Aubynn spelade i den danska klubben mellan 2003 och 2005 fick han veta om var många av supportrarna stod politiskt. Ofta långt ute till höger, med rasism och nazism som vanligt förekommande inslag.

– Ryktet gick ju, man hörde ju en del om dem. Om att de inte gillade mörkhyade till exempel, säger han.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om huligangruppen White Pride, som stödjer AGF Århus. Under 2008 hyllade de Adolf Hitler på dennes födelsedag. Deras agenda är att rekrytera fler och fler fotbollsfans med liknande åsikter och de vill att Danmark ska rensas ut på invandrare.

Fick utstå apljud från Bröndbysupportrar

MFF-stjärnan Jeffrey Aubynn kan dock inte minnas några gånger då han själv utsattes för några verbala påhopp eller liknande på grund av sin hudfärg.

– Det är inget jag kommer ihåg just nu i alla fall.

Enligt flera gamla artiklar från tiden i Århus ska han dock ha utsatts för apljud av Bröndbyfansen vid en bortamatch. Så här sju år senare är det inget Aubynn lagt på minnet.

– Man är så fokuserad på att spela match så det är svårt att märka men det är klart att någon gång har man väl hört vissa saker, säger han.