Solkorset bränns ceremoniellt av ORG-medlemmarna.
1 av 4
Solkorset bränns ceremoniellt av ORG-medlemmarna.
Aubynn spelar numera i Malmö FF.
2 av 4
Aubynn spelar numera i Malmö FF. - Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Jeffrey Aubynn i Århuströjan när det begav sig.
3 av 4
Jeffrey Aubynn i Århuströjan när det begav sig. - Foto: BJÖRN LINDGREN / BILDBYRÅN
Fotbollen har länge haft problem med rasism. Här håller Helsingborgs trupp upp röda kort mot rasismen inför ett derby mot MFF.
4 av 4
Fotbollen har länge haft problem med rasism. Här håller Helsingborgs trupp upp röda kort mot rasismen inför ett derby mot MFF. - Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

Malmöstjärnan om de danska rasisthuliganerna

Malmö FF:s Jeffrey Aubynn spelade inför ORG-medlemmar och andra rasister under sin tid i Danmark.


Vill starta raskrig och nytt parti

Den hemliga danska organisationen ORG har granskats av Redox som avslöjats flera delar av organisationens planer.

Flera av dess medlemmar har kopplingar till främlingsfientliga Danskt Folkeparti och var femte har varit med i White Pride. Flera aktiva har dessutom bakgrund inom polisen, militären, medierna och näringslivet.

Inom ORG finns det konkreta planer för att starta ett raskrig och att starta ett nytt politiskt parti.

MALMÖ. Efter avslöjandet om den hemliga danska organisationen ORG är fotbollsklubben AGF Århus högerextrema huliganer återigen på tapeten.

En som upplevt dem på nära håll är Malmö FF:s mittfältare Jeffrey Aubynn efter sin tid i Århus. Han menar att det var svårt att känna att man tillhörde samma förening när man visste om deras åsikter.

– Det är svårt att sympatisera med dem och känna någon samhörighet när man vet om det, säger han till Nyheter24.

"Ryktet gick ju att de inte gillade mörkhyade"

När Aubynn spelade i den danska klubben mellan 2003 och 2005 fick han veta om var många av supportrarna stod politiskt. Ofta långt ute till höger, med rasism och nazism som vanligt förekommande inslag.

– Ryktet gick ju, man hörde ju en del om dem. Om att de inte gillade mörkhyade till exempel, säger han.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om huligangruppen White Pride, som stödjer AGF Århus. Under 2008 hyllade de Adolf Hitler på dennes födelsedag. Deras agenda är att rekrytera fler och fler fotbollsfans med liknande åsikter och de vill att Danmark ska rensas ut på invandrare.

Fick utstå apljud från Bröndbysupportrar

MFF-stjärnan Jeffrey Aubynn kan dock inte minnas några gånger då han själv utsattes för några verbala påhopp eller liknande på grund av sin hudfärg.

– Det är inget jag kommer ihåg just nu i alla fall.

Enligt flera gamla artiklar från tiden i Århus ska han dock ha utsatts för apljud av Bröndbyfansen vid en bortamatch. Så här sju år senare är det inget Aubynn lagt på minnet.

– Man är så fokuserad på att spela match så det är svårt att märka men det är klart att någon gång har man väl hört vissa saker, säger han.

/
/
ORG
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.