Fredag 27 Maj
Stockholm

Polisen: "Vi är inte rädda för en hämndaktion"

Obs. Bilden har inget med incidenten från i fjol att göra.
1 av 3
Obs. Bilden har inget med incidenten från i fjol att göra. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Östgötapolisen tror på en lugn tillställning i Norrköping.
2 av 3
Östgötapolisen tror på en lugn tillställning i Norrköping. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
En person ur Firman Boys drabbades av livshotande skador efter bilattacken.
3 av 3
En person ur Firman Boys drabbades av livshotande skador efter bilattacken. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

I fjol körde en huligan tillhörandes IFK Norrköpings huliganfraktion rakt in i en folkmassa där bland annat de beryktade Firman Boys befann sig. Polisen tror ändå på en lugn och sansad tillställning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
UNG08 och stockholmsklubbarna

Att de allsvenska supporterorganisationerna inte står bakom huliganverksamheter bör, vid det här läget, vara relativt uppenbart.

Och nu under festivalen Ung08, slår bland annat de tre stockholmsklubbarna ett nytt slag för vad supporterkulturen egentligen handlar om.

Festivalen som äger rum i Kungsträdgården i centrala Stockholm kommer att gästas av Djurgården, AIK och Hammarby. Vid fontänten kommer a-lagsspelare från de tre klubbarna att kicka kula med gemene lekman. Och mer om spontanfotbollen och de aktiviteter som kommer att äga rum runt klubbarna kan ni läsa om här.

NORRKÖPING. En klassiker står nu för dörren när Norrköping ska göra upp med AIK under måndagskvällen. Men med tanke på vad som skedde i början av 2011, då en AIK:are blev påkörd av en bil, är det en drabbning som kantas av problem.

– Vi har inte fått några indikationer på att någon hämndaktion ska äga rum, säger östgötapolisens informatör Erik Thulin till Nyheter24 med anledning av måndagskvällens drabbning mellan IFK Norrköping och stockholmsklubben AIK.

Bilattacken 2011

Att den allsvenska fotbollen anno 2011 har dragits med allehanda huliganrelaterade element råder det ingen tvekan om. Mestadels har det handlat om missriktad pyroteknik och en ensam 18-årings förstörande av en fotbollsfest.

Men i början av året skedde något betydligt mer dramatiskt. I samband med matchen mellan IFK Norrköping och AIK drabbade de två lagens huliganfraktioner samman. När slagsmålet lagt sig valde en galning som "tillhörde" Norrköping att köra en bil rakt in i Firman Boys folksamling. Tumultet blev totalt och enligt rapporter drabbades en av AIK:arna med livshotande skador. Tack vare två kamrater kunde hans liv räddas.

Kort därefter tillkännagav huliganerna från Norrköping att de officiellt lägger ner sin firmaverksamhet.

"1 500 AIK:are ska på matchen"

Nu till måndagen drabbar så fotbollslagen Norrköping och AIK samman igen. Matchen i Stockholm blev en lugn tillställning utan bråk. Inför matchen i Östergötland finns inga indikationer på några hämndaktioner från Firmans sida konstaterar inte bara polisen utan även Solnalagets säkerhetschef.

– Dessa falanger har ingenting med AIK som klubb att göra, säger Henrik Koch till Nyheter24.

Han fortsätter:

– Firman Boys deklarerade tidigt i våras att inget bråk ska få förekomma i nära anslutning till arenorna eller inne på desamma. Allt för att AIK som klubb inte ska falla i dålig dager.

1 500 AIK:are väntas gästa Norrköping under måndagskvällen och polisen är väl förberedda inför kvällens match.

– Vi har full beredskap och förväntar oss egentligen inga oroligheter, men sen finns det ett litet orosmoment med tanke på vad som hände i fjol. Och med så stora skaror av människor vet man aldrig vad som händer. Ett missriktat ord eller en slängd flaska kan få saker att urarta, säger Erik Thulin till Nyheter24.

Samtidigt vill Thulin framföra att polisen räknar med lugn och ro utanför arenan.

– Något annat skulle i dagsläget förvåna mig, avslutar han för Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Golden State till NBA-final – igen

Publicerades: 1 timme sedan

Inget fluorbeslut – men unik testvecka i Ramsau

Publicerades: 1 timme sedan

Så har Osakas kamp förändrat tennisklassikern

Publicerades: 1 timme sedan

Ny hemmaseger för Carolina

Publicerades: 3 timmar sedan

Eduardo Berizzo tar över Chiles fotbollslandslag

Publicerades: idag 01:30

Banan för farlig – matchen bröts

Publicerades: igår 22:59