Protestbanderoller i AIK-klacken tidigare i år. Black Army är en av de mest drivande krafterna i PLK.
1 av 3
Protestbanderoller i AIK-klacken tidigare i år. Black Army är en av de mest drivande krafterna i PLK. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Tre matcher har avbrutits i år - här blåser Martin Hansson av Malmö-Djurgården efter att knallskott kastats in.
2 av 3
Tre matcher har avbrutits i år - här blåser Martin Hansson av Malmö-Djurgården efter att knallskott kastats in. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
3 av 3
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Vem står bakom "Positiv läktarkultur"?

Kampanjandet börjar ta fart - men vilka står egentligen bakom? Vad vill de?


Mer om Positiv läktarkultur

Under fredagen har Nyheter24 publicerat flera artiklar om initiativet Positiv läktarkultur.

Nu tystnar fansen i protest
- Manifestation i allsvenskans 24:e och 25:e omgång

Vem står bakom Positiv läktarkultur?
- Och vad vill dem?

Därför står vi inte bakom PLK
- IFK Göteborg och Malmö-supportrar om sina beslut

STOCKHOLM. Den svenska fotbollen står vid ett vägskäl. Den står där, sjuk och ängslig.

Fotbollen som spelas är, om sanningen ska fram, bedrövlig. Gräsmattorna likaså. Arenorna vårt avlånga land förfogar över får gamla Sovjet att framstå som en framtidsvision.

Framför allt stämmer denna åskådning om man läser vad fansen själva anser om sin älskade fotboll. I våras startade projektet och manifestationen "Positiv läktarkultur".

De är med och styr

Positiv läktarkultur, PLK, är ett kollektivt upprop från de flesta av Sveriges organiserade supporterföreningar. Bland annat står Black Army, Järnkaminerna, Bajen Fans, Peking Fanz och Guliganerna bakom projektet.

De har en grupp på åtta personer som aktivt arbetar med projektet och dess hemsida. Dessa arbetar normalt inom de officiella supporterföreningarna till Djurgården, AIK, Hammarby och Helsingborg.

– Den övergripande rörelsen omfattar betydligt fler människor. Supportrar över hela landet, organiserade och oberoende, har ställt sig bakom initiativet, säger Dan Blomberg, vice ordförande i Järnkaminerna och en av PLK:s kontaktpersoner, till Nyheter24.

Initiativet kom efter den avbrutna matchen mellan Syrianska och AIK i våras. På ett möte i AIK-alliansen (samtliga supportergrupperingar i AIK) antogs en åtgärdsplan och initiativet spred sig på kort tid till hela landet.

Syftet var och är att lyfta fram det positiva inom den svenska fotbollen, att få fram vad som blivit fel den senaste tiden och vägen tillbaka till glädjen.

Säkerhetsarbetet - en kulturförändring

Vad är det då som föranledde att supportrarna ansåg att detta var nödvändigt. Varför krävs det en manifestation från merparten supporterorganisationerna?

Svaren är otaliga men tar i huvudsak sig formen av två ansatser. Den ena är att det säkerhetsarbetet fullständigt uteblivit från de allsvenska arenorna och makthavarnas förhållningssätt till supportrarna. Den andra är att medierna brustit i sin bevakning och rapportering från svenska arenor.

Positiv läktarkultur hävdar på projektets hemsida att en kulturförändring är det enda som kan få stopp på problem med till exempel inkastade föremål. Paradigmskiftet som drivs fram ska innebära att "ingen 18-åring kommer att kasta in en smällare i och med vetskapen att hela arenan anser det vara barnsligt och larvigt."

– Det som biter mest på en berusad ungdom är nog känslan av att framstå som en omogon skitunge, det är där vi ska lägga fokus, säger Dan Blomberg.

Drar "media" över en kam

PLK går till hårt angrepp mot svenska medier - ibland till och med så hårt att de själva drar alla journalister över en kam. Exakt det de själva menar att journalister gör med fotbollssupportrar.

– Tyvärr ser vi tydligt att andelen artiklar som pratar om problemen på fotbollsläktarna inte alls motsvarar verkligheten. Samtidigt är vi glada för att svenska fotbollsläktare är bland de absolut säkraste platserna i Sverige, om man ser till statistiken. 10 åtal på 1,3 miljoner besökare 2010 i Allsvenskan - det är statistik samhället och media borde hylla och ta lärdom av, säger Blomberg, som dock erkänner att de gör en generalisering när de talar om "media" som en stor grupp.

"Fler borde besöka våra arenor"

Att det trots statistiken finns en allmän bild av att det är "farligt att gå på fotboll" verkar i det närmaste oförklarligt. Även journalister som dagligen besöker de allsvenska arenorna vittnar om att det är ofarligt att gå och se en allsvensk match.

– Vi tror att det bästa sättet att få en sansad debatt i ämnet är om fler makthavare och journalister faktiskt besökte våra arenor och våra läktare. Tyvärr går tongivande personer som Lennart Ekdal och Carin Götblad ut i debatter och morgonsoffor med rena felaktigheter kring hur det ser ut på våra fotbollsarenor, och deras missuppfattningar verkar tyvärr få fäste hos väldigt många, säger Dan Blomberg.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!