Nu tystnar fansen i protest

- 19/08/2011, 09:33 -
1 av 3

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Även Djurgårdens supportrar deltar i manifestationen.
2 av 3

Även Djurgårdens supportrar deltar i manifestationen.

Janerik Henriksson/SCANPIX

Det här lär vi inte få se på Råsunda den 19 september, åtminstone inte de under derbyts första tio minuter.
3 av 3

Det här lär vi inte få se på Råsunda den 19 september, åtminstone inte de under derbyts första tio minuter.

SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Under två allsvenska omgångar i höst kommer de allsvenska läktarna vara tysta.

STOCKHOLM. Initiativet Positiv läktarkultur ska under hösten börja göra väsen av sig. Eller - det är precis vad de inte ska göra.

Under allsvenskans 24:e och 25:e omgång protesterar supporterföreningarna som är anslutna till Positiv läktarkultur genom att hålla sig tysta under matchernas första tio minuter.

Manifestationen motiveras med att det behövs protester mot den läktarkultur som de menar att politiker, förbund och medier verkar vilja ha.

"Vi är tysta för att visa vilken framtid vi går till mötes om hetsjakten och den oproportionerliga mediarapporteringen fortsätter, mot läktarvåld och för en positiv läktarkultur.", skriver flera föreningar på sina hemsidor på fredagen, däribland AIK:s Black Army och Djurgårdens Järnkaminerna.

Supporterföreningarna skriver även att det aldrig är okej att kasta in smällare på planen och att de har ett ansvar för att "skapa en kultur där det är oacceptabelt".

Gnaget tagna på sängen

AIK möter Djurgården på Råsunda i omgång 25, ett derby som alltså kommer att inledas med tio minuters tystnad. Och klubben är tagen på sängen när Nyheter24 når dem med nyheten.

– Det var inget jag visste om, det måste vi prata ihop oss om, säger AIK:s arrangemangsansvarige Lasse Pettersson, som har kontinuerliga möten med supportergrupperingarna men inte känner till manifestationen, till Nyheter24.

Manifestationen kommer även att genomföras av ett par lag i lägre divisioner, däribland Hammarby.