Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför gör metalldetektorerna entré i allsvenskan

- 23/08/2011, 09:59 -
Knallskott smällde av på läktarna och på planen under Malmö FF-Djurgården.
1 av 3

Knallskott smällde av på läktarna och på planen under Malmö FF-Djurgården.

Andreas Hillergren/SCANPIX

Visitationen kommer att ta längre tid när vissa besökare måste gå igenom metalldetektorer.
2 av 3

Visitationen kommer att ta längre tid när vissa besökare måste gå igenom metalldetektorer.

NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Djurgårdssupportrarna uppmanas att vara på plats i god tid på Nya Parken.
3 av 3

Djurgårdssupportrarna uppmanas att vara på plats i god tid på Nya Parken.

BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN

När IFK Norrköping tar emot Djurgården ska samtliga insläpp förstärkas med en metalldetektor.

NORRKÖPING. När IFK Norrköping gästas av Djurgården på torsdagskvällen kommer ett nytt fenomen att göra intåg i årets allsvenska. Orsaken är de avbrutna matcherna i årets allsvenska.

– Både AIK och Djurgården är högriskmatcher den här säsongen och med den historik som varit med pyroteknik genomför vi det här som en möjlighet att minska förekomsten av sådana föremål, säger Michael Lindquist, stabschef hos polisen med ansvar för matchen, till Nyheter24.

"Klart det blir jobbigare för vissa"

Metalldetektorer kommer att placeras intill alla Nya Parkens ingångar. Ett beslut som väntas avsevärt förlänga kötiden för människor med biljett.

– Vi hoppas att det ska verka avskräckande. Det är klart att vissa besökare kommer att få underkasta sig ett jobbigare insläpp men vi vill visa att vi gjort vårt yttersta för att stävja detta, säger Lindquist.

Ingångarna ska öppnas 1,5 timmar innan matchstart och både Norrköping och Djurgården uppmanar sina supportrar att dyka upp i väldigt god tid till arenan.

Polis och arrangör väljer vilka som ska passera

Trots att detektorerna placeras ut över hela arenan kommer alla dock inte att behöva passera igenom dem. I stället är det polisen och IFK Norrköping som bestämmer vilka som behöver undersökas.

– Vi gör en så kallad differentiering. Vi ser ingen anledning att varje besökare ska tvingas gå igenom en metalldetektor. De som får göra det bestäms av vår och arrangörens bedömning om vad vi tycker är rimligt, säger stabschefen Michael Lindquist.

Metalldetektorer har enligt samma princip tidigare använts på Stockholmsderbyn i hockeyns elitserie.