Polisen hade fått ta del av tester från IFK Norrköping som visade att metalldetektorerna inte upptäcker pyroteknik.
1 av 3
Polisen hade fått ta del av tester från IFK Norrköping som visade att metalldetektorerna inte upptäcker pyroteknik. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Samtliga supportrar fick gå igenom detektorerna inför matchen mellan IFK Norrköping och Djurgården.
2 av 3
Samtliga supportrar fick gå igenom detektorerna inför matchen mellan IFK Norrköping och Djurgården. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Nya Parken i Norrköping.
3 av 3
Nya Parken i Norrköping. - Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Polisen visste att "larmbågarna" var båg

Polisen visste att 300 000-kronorsdetektorerna inte upptäcker pyroteknik. Ändå tvingades Norrköping ha larmbågarna.


"Fullkomligt vansinnigt!"

Även Åtvidaberg blir tvungna att låta hela publiken gå igenom larmbågar inför måndagens match i superettan mot Hammarby på Kopparvallen.

Både ÅFF:s klubbledning och de tillresta Bajensupportrarna rasar mot polisens krav.

– Mellan 50- och 60 000 kronor tvingas vi betala för något som tydligen inte ens fungerar, säger klubbens ordförande Jan Svensson.

– Metalldetektorer stoppar inga knallskott. Det enda som händer är att redan fattiga fotbollsklubbar blir ännu fattigare och att publiken blir missnöjd eftersom det lär ta längre tid vid insläpp etc, säger Bajen Fans vice ordförande Gustav Gelin.

NORRKÖPING. Polisen visste om att metalldetektorerna för 300 000 kronor inte kunde upptäcka pyroteknik. Detta efter att IFK Norrköping visat upp tester de genomfört inför matchen mot Djurgården.

– Vi skickade in material och bilder från våra egna undersökningar till polisen, för dem att ta del av, säger IFK:s säkerhetsansvarige Eva Åberg till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi testade med lite olika bengaler och pyroteknik. Inget gav utslag utom en pjäs med ett metallhölje. Dessutom testade vi bågarna mot Gais bortaklack i april (även vid hemmaklacken, reds. anm.), då small det ändå knallskott under matchen.

Fick ni något svar från Östgötapolisen?

– Nej.

"Folk vågar inte gå på fotboll"

Polisen i Östergötland har sett till andra samhällsinstanser när de infört kravet på metalldetektorer vid högriskmatcher. Men några egna tester har inte gjorts.

– Nej, men de här används ju i fängelser, domstolar, på flyget och senast i Globen på ishockey. Det är den vedertagna metoden för det här problemet, säger Stefan Mann, Östergötlands polismästare, till Nyheter24.

Trots att tillverkaren själv meddelat att detektorerna åtminstone har svårt att upptäcka pyroteknik menar han att bågarna behövs.

– Det är klart att de inte hittar allt, men det är det bästa vi har. Dessutom verkar de avskräckande, säger han.

Är det verkligen värt 300 000 kronor per match?

– Ja, vi bedömer att det är det. Familjer vågar inte ta med barnen på fotboll för att de blir rädda av smällarna och i insändarna i lokaltidningarna tycker jag att man ser hur oroliga folk är. Dessutom har det brutits många matcher i år.

Ingen pyroteknik upptäcktes

Vid insläppen under IFK Norrköping-Djurgården upptäcktes det enligt Eva Åberg ingen pyroteknik alls.

Klubben har även tidigare, på eget initiativ, testat metalldetektorer. Det var mot Gais den 3 april, då enbart på bortasektionen.

– Detektorerna gav inget utslag men ändå smällde knallskott på den matchen, säger Åberg.

Under torsdagens match tändes inte någon pyroteknik inne på arenan men knallskott kastades utanför Nya Parken både före och efter.

Polisen skulle söka igenom området utanför bortasektionen med hundar men hittade enligt IFK:s säkerhetsansvarige ingen pyroteknik. Således bör de som kastade "bangers" efter matchen också ha haft med sig dessa inne på arenan.

Förstår inte klubbarnas motstånd

Stefan Manns förhoppning är att fler län ska ta efter polisen i Östergötland och införa krav på detektorer, trots att klubbarna tvingas betala stora summor.

– Rent allmänt finns det ett stort motstånd mot det här från klubbarnas sida och jag förstår inte varför, säger han.

Per Unckel, nationell samordnare för att motverka brottslighet vid idrottsevenemang, ska besöka Östergötland under september och få information från polisen om hur försöket med metalldetektorer fungerat.

Nyheter24 har sökt Unckels assistent Stefan Dellså utan framgång.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.