Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen visste att "larmbågarna" var båg

- 29/08/2011, 12:55 -
Polisen hade fått ta del av tester från IFK Norrköping som visade att metalldetektorerna inte upptäcker pyroteknik.
1 av 3

Polisen hade fått ta del av tester från IFK Norrköping som visade att metalldetektorerna inte upptäcker pyroteknik.

STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Samtliga supportrar fick gå igenom detektorerna inför matchen mellan IFK Norrköping och Djurgården.
2 av 3

Samtliga supportrar fick gå igenom detektorerna inför matchen mellan IFK Norrköping och Djurgården.

STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Nya Parken i Norrköping.
3 av 3

Nya Parken i Norrköping.

MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Polisen visste att 300 000-kronorsdetektorerna inte upptäcker pyroteknik. Ändå tvingades Norrköping ha larmbågarna.

NORRKÖPING. Polisen visste om att metalldetektorerna för 300 000 kronor inte kunde upptäcka pyroteknik. Detta efter att IFK Norrköping visat upp tester de genomfört inför matchen mot Djurgården.

– Vi skickade in material och bilder från våra egna undersökningar till polisen, för dem att ta del av, säger IFK:s säkerhetsansvarige Eva Åberg till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi testade med lite olika bengaler och pyroteknik. Inget gav utslag utom en pjäs med ett metallhölje. Dessutom testade vi bågarna mot Gais bortaklack i april (även vid hemmaklacken, reds. anm.), då small det ändå knallskott under matchen.

Fick ni något svar från Östgötapolisen?

– Nej.

"Folk vågar inte gå på fotboll"

Polisen i Östergötland har sett till andra samhällsinstanser när de infört kravet på metalldetektorer vid högriskmatcher. Men några egna tester har inte gjorts.

– Nej, men de här används ju i fängelser, domstolar, på flyget och senast i Globen på ishockey. Det är den vedertagna metoden för det här problemet, säger Stefan Mann, Östergötlands polismästare, till Nyheter24.

Trots att tillverkaren själv meddelat att detektorerna åtminstone har svårt att upptäcka pyroteknik menar han att bågarna behövs.

– Det är klart att de inte hittar allt, men det är det bästa vi har. Dessutom verkar de avskräckande, säger han.

Är det verkligen värt 300 000 kronor per match?

– Ja, vi bedömer att det är det. Familjer vågar inte ta med barnen på fotboll för att de blir rädda av smällarna och i insändarna i lokaltidningarna tycker jag att man ser hur oroliga folk är. Dessutom har det brutits många matcher i år.

Ingen pyroteknik upptäcktes

Vid insläppen under IFK Norrköping-Djurgården upptäcktes det enligt Eva Åberg ingen pyroteknik alls.

Klubben har även tidigare, på eget initiativ, testat metalldetektorer. Det var mot Gais den 3 april, då enbart på bortasektionen.

– Detektorerna gav inget utslag men ändå smällde knallskott på den matchen, säger Åberg.

Under torsdagens match tändes inte någon pyroteknik inne på arenan men knallskott kastades utanför Nya Parken både före och efter.

Polisen skulle söka igenom området utanför bortasektionen med hundar men hittade enligt IFK:s säkerhetsansvarige ingen pyroteknik. Således bör de som kastade "bangers" efter matchen också ha haft med sig dessa inne på arenan.

Förstår inte klubbarnas motstånd

Stefan Manns förhoppning är att fler län ska ta efter polisen i Östergötland och införa krav på detektorer, trots att klubbarna tvingas betala stora summor.

– Rent allmänt finns det ett stort motstånd mot det här från klubbarnas sida och jag förstår inte varför, säger han.

Per Unckel, nationell samordnare för att motverka brottslighet vid idrottsevenemang, ska besöka Östergötland under september och få information från polisen om hur försöket med metalldetektorer fungerat.

Nyheter24 har sökt Unckels assistent Stefan Dellså utan framgång.