Lördag 23 Okt
Stockholm

"Disciplinnämnden är ett gäng ryggradslösa bangers"

Supportrarna, makthavarna och övriga inblandade har många frågor att ställa och än fler svar att gräva fram.
1 av 2
Supportrarna, makthavarna och övriga inblandade har många frågor att ställa och än fler svar att gräva fram. Foto:
Djurgården frias från ansvar för de inkastade smällarna under matchen mellan Malmö FF och Dif på Swedbank Stadion.
2 av 2
Djurgården frias från ansvar för de inkastade smällarna under matchen mellan Malmö FF och Dif på Swedbank Stadion. Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX

KRÖNIKA. Har allsvenskan påbörjat ett kollektivt självmord?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här hittar ni skribenten

Filmningar, nolltolerans mot pyroteknik, ett Ullared i Europa, ett arenabråk i Stockholm, pressläktare med makt, maktlösa ståplatser. Allsvenskan begår kollektivt självmord?

Den där ökända och inofficiella domstolen har nämligen varit i farten igen. Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd valde att fria Djurgården från allt ansvar i banger-matchen på Swedbank Stadion. Drabbningen ska spelas om från start. Disciplinnämnden är ett gäng ryggradslösa bangers.

Men allt det där vet ni redan om.

Har alla rätt?

Vi kan älta in i oändligheten huruvida det är rättvist eller ej. Malmöfansen rasar, Djurgårdarna njuter, AIK-supportrarna har gått full bananas och kräver upprättelse. Det går liksom inte att annat än hålla med samtliga parter i den här frågan. För på ett underligt sätt har alla rätt.

Malmö tvingas spela om en match som, enligt tidigare beslut, skulle ha slutat i en 3-0-seger. De menar också att man nu gynnar huliganerna.

Djurgårdarna firar "en seger för fotbollen" i och med att matchen nu avgörs på fotbollsplanen. Och AIK är vansinniga efter att blivit dömda enligt följande bristfälliga argumentation:

* Ett fotbollslag som släpper in ett mål blir ledsna.

* Syrianska gjorde mål, AIK släppte in ett.

* Alltså kom smällarna från AIK-klacken.

Men det är ändå många som missar det grundläggande problemet.

Banga på bangers

Förbundets nuvarande reglemente får samma konsekvenser som att kasta in femåringar i en leksaksbuktik och säga: "Ni får inte röra någonting överhuvud taget". När de ansvariga sen återvänder och blir förvånade över att transformersgubben saknar ett huvud borde ett gäng Big Ben-klockor börja klämta. Någonstans grundar sig dagens hönsgård i nolltoleransens ineffektivitet till förändring.

Det handlar om att få folk att banga på bangers. Det handlar om att göra pyrotekniken proportionerlig till arenan och den skada som kan ske om den missbrukas. Det handlar om att få tillbaka festen utan att någon kommer till skada.

Allsvenskan - "Se, upplev, älska"

Om domarna per automatik ska avbryta matcher vid bangerkastning leder det (uppenbarligen) bara till ytterligare pajkastning och verbala konflikter. Om bangers träffar funktionärer eller orsakar direkta skador ska åtgärder tas, likt det som skedde i Södertälje. Och då är det skitsamma vem det var som kastade.

Men vid övriga tillfällen måste man ställa sig frågan; varför avbryta matcher för något som ansågs festligt för bara några år sedan? Låt femåringarna krypa runt i leksaksaffären, men sätt för fan upp galler framför transformergubbarna och fyrverkerierna.

"Allsvenskan - Se, upplev, älska" hette det en gång i tiden. Men de maktlösa på ståplats har svårt att älska de mäktiga på pressläktaren. Pressläktaren har ibland svårt att beskriva relevansen med ståplats. Kvar står SvFF och ser sitt förtroende tryta.

Har det kanske blivit dags att banga på hela skiten?

Kommentera
Kopiera länk
Dela