Småklubbarna förtjänar inte en lika stor del av kakan som Sveriges storklubbar, menar Nyheter24:s Christopher Kviborg.
Småklubbarna förtjänar inte en lika stor del av kakan som Sveriges storklubbar, menar Nyheter24:s Christopher Kviborg. - Foto: Oskar Norrman

Kviborg: "Förtjänar småklubbarna lika mycket pengar som de stora?"

KRÖNIKA. Förtjänar verkligen småklubbarna en lika stor procentsats av teveavtalet som storklubbarna? En fråga Nyheter24:s Christopher Kviborg ställer sig.


Vidare läsning:

Ta del av Nyheter24:s tidigare granskning av teveavtalen här.

"Teveavtalet ska omförhandlas - nu ska storklubbarna gynnas"

"Teveavtalen skapar konflikt i La Liga"

Det allsvenska teveavtalet är ofta en källa till irritation. Storklubbarna är inte nöjda med fördelningen av intäkterna och statistiken ger dem rätt. Den 1 juli 2009 publicerades det ett oerhört intressant inlägg i supporterbloggen ”Bara Bajen”. I den går skribenten igenom hur pengarna fördelas, eller snarare hur ”andras” pengar fördelas.

2008 delades det ut totalt 168 miljoner kronor till sexton allsvenska klubbar där SM-vinnarna Kalmar fick mest, cirka 14 miljoner kronor. Minst fick GIF Sundsvall som det året degraderades till Superettan, men skillnaden är relativt liten då norrlänningarna ändå kammade hem 8,5 miljoner kronor.

Tre fjärdedelar delas således solidariskt och idag är den procentsatsen snarare uppe över 80 procentgränsen. Det som var intressant då och som är än mer intressant nu är om fördelningen kommer att förändras? Något som storklubbarna pressar för.

Snedfördelade pengar?

Skulle exempelvis tevepengarna fördelas sett övre intresse och publik så går storklubbarna back just nu – och det rejält. Om teveintäkterna 2008 fördelats sett över hur publikligan såg ut så gick AIK back nästan 9 miljoner kronor, Bajen 5 miljoner kronor och Malmö FF 4 miljoner kronor.

Vinnarna blir istället småklubbarna och i detta gestaltande fall SM-guldvinnaren Kalmar FF. Dessa klubbar fick då allt mellan 2 och 5 miljoner kronor för mycket sett till hur mycket publik man drog till respektive arena den säsongen. Andras pengar? Ja, bokstavligt talat fick man AIK:s, Bajens, Malmös, Djurgårdens, Helsingborgs, Örebros och Norrköpings pengar.

Småklubbarna är viktiga för fotbollens livscykel

Solidaritet är bra ur många aspekter, framförallt i ett samhälle där starka hjälper fattiga. I idrottens värld som verkligen är en kommersiell värld kanske man bör föredra en förändring?

Det är självklart extremt viktigt att småklubbar som Trelleborg och Halmstad får fortsätta att vara just det. Sannerligen ska man heller inte glömma bort det faktum att dessa så kallade småklubbar fostrar och säljer vidare en mängd talanger till övriga svenska klubbar. Slutsatsen är att dessa klubbar är viktiga för utvecklingen och den svenska fotbollens livscykel.

Det som däremot inte är bra är att nyss nämnda klubbar knappast lägger ner den marknadsföring och förebyggande arbete som större klubbar gör med avsikt att locka publik till sina matcher. Istället rider man lite på storklubbarnas publikframgångar, man vet helt enkelt att pengarna rullar in på kontot oavsett om 1200 eller 2100 personer ser hemmamatcherna på plats.

Den utvecklingen är inte bra. I stället förespråkar jag en förändring. Ett nytt upplägg. Vi bör följa den holländska modellen där 50 procent är fixerad och den andra hälften rörlig i förhållande till tabellplacering och exponering. Hårt men rättvist. I en logisk värld bör det även sporra klubbar med dåliga publiksnitt att satsa mer på marknadsföring - något som även kan ge ett positivt uppsving för storklubbarna som då känner att alla drar åt samma håll. Att deras arbete ger frukt.

"Det är inte rimligt"

Balansgången är tuff, jag skriker mig inte hes över att gapet mellan liten och stor ska öka. Det jag däremot vill se är en realistisk fördelning av pengarna där klubbarna som faktiskt skapar intresset håvar in en större del av kakan.

Det är inte rimligt att klubbar med publiksnitt på 2000 personer/match nästan får exakt lika mycket som klubbar med 12-13 000 personer/match får.

Det ska finnas ett skyddsnät även för allsvenska klubbar, precis som ett skyddsnät alltid bör finnas i ett samhälle. Men skyddsnätet är alltid en sista utväg – precis som att rida på en framgångsvåg buren av bidrag är.

Vi ska sikta på Bundesliga

Ett rimligt resonemang kan vara att storklubbarna inte behöver få en större del då man redan har cirka 10000 betalande åskådare per match. Men det är inte en slutsats vi bör dra. Poängen är att alla klubbar måste locka flera människor till sina matcher.

Samtliga klubbar inom svensk fotboll måste dra sitt strå till stacken. Småklubbarna måste öka sin marknadsföring och bli mera attraktiva för både marknaden och i slutändan publiken/konsumenterna. Storklubbarna däremot måste premieras i en större grad än vad för tillfället är fallet. Kan man hitta den balansen tror jag samtliga inblandade skulle må bättre.

Den holländska vägen är ett bra steg till att börja med, men det är det tyska tänket och en svensk ”Bundesliga” vi bör sträva efter inom en snar framtid.

AIK
/
/
/
/
Sef
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

1 timme sedan

Ett ja och två nej till VM-spel

2 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Ludvig Åberg flyger vidare – efter succén i US Masters

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.